Avdiometrija: Izvedba in razumevanje meritev sluha

Pražna tonska avdiometrija je diagnostični postopek, ki se uporablja za oceno stanja sluha. Gre za določanje slušnega praga po posameznih frekvencah po zračni in kostni poti.

Prvi korak do boljšega sluha je priznanje težav in odločitev, da se bo naglušni sploh odločil za testiranje, nato pa je na vrsti pregled pri ORL specialistu in natančna ugotovitev stanja sluha s pomočjo avdiometrije.

Kaj potrebujemo za avdiometrijo?

Za avdiometrijo potrebujemo posebej prirejen prostor, ki zagotavlja dovolj zvočne izolacije, da za preiskovanca ni motilnih dejavnikov iz okolice in se lahko osredotoči samo na zvoke, ki mu jih predvajamo preko slušalk.

Takšni prostori so lahko tihe kabine (prostor podoben malo večji omari), ki so postavljene v sobo, ali pa tiha soba, ki je večji prostor grajen in opremljen z detajli, ki omogočajo dovolj močno zvočno izolacijo.

Večje tihe sobe, kakršno imamo tudi na ORL medicina d.o.o., so bolj udobne za preiskovanca in manj klavstrofobične, kot tihe kabine. V tiho sobo je nameščena tudi naprava avdiometer, s katero avdiometrist izvaja meritve.

Postopek izvajanja avdiometrije

1. Priprava: Pacient najprej opravi osnovni ORL pregled, pri katerem se po potrebi izvede čiščenje ušes, saj so prehodni sluhovodi osnova za natančno meritev izgube sluha. Po pregledu se pacienta namesti v tiho kabino ali sobo, ki je izolirana pred okoliškimi zvoki. Avdiometrist natančno pojasni postopek meritve in poda jasna navodila, da preiskovanec lažje sodeluje.

2. Testiranje: Pacientu najprej nadenemo slušalke. Med testiranjem pacient pritisne na gumb vsakič, ko zasliši zvok. Testiranje poteka ločeno za vsako uho. V primeru izmerjene izgube sluha po zračni poti (s slušalkami), avdiometrist na temporalno kost namesti še vibrator, s katerim izmeri kostno izgubo sluha.

zdravljenje tinitusa

3. Grafični rezultat: Rezultati testiranja se prikažejo v obliki grafa, imenovanega pražni tonski avdiogram (ADG). Ta graf prikazuje podrobnosti o vrsti in stopnji izgube sluha. Meritve so prikazane kot zaznavanje zvokov pri različnih frekvencah (Hz) ter decibelih (dB).

Razlaga rezultatov

Frekvence in glasnost: ADG prikazuje, kako dobro slišite različne frekvence pri različnih glasnostih. Na grafu so prikazane različne krivulje, rdeča prikazuje zračno prevodnost zvoka na desnem ušesu, modra prikazuje zračno prevodnost zvoka na levem ušesu. Zelena črta na obeh straneh prikazuje kostno prevodnost zvoka za posamezno uho.

Izguba sluha: Glede na ADG lahko opredelimo vrsto in stopnjo izgube sluha. To nam pomaga pri izbiri najboljše rešitve za izboljšanje sluha. Ločimo zaznavno izgubo sluha (okvara na nivoju notranjega ušesa, redkeje slušnega živca ali centralnih motenj), prevodno izgubo sluha (okvara na nivoju srednjega in/ali zunanjega ušesa) ter kombinirano izgubo sluha  (zaznavno in prevodno hkrati). Poznamo 5 stopenj izgube sluha in sicer: 

  • Normalen sluh: izguba sluha < 25 dB
  • Blaga naglušnost: izguba med 25 dB in 40 dB
  • Zmerna naglušnost: izguba sluha med 40 dB in 70 dB
  • Težja naglušnost: izguba sluha med 70 dB in 90 dB
  • Zelo težka naglušnost (že skoraj gluhost): izguba sluha > 90 dB

Pomen avdiograma pri diagnosticiranju težav s sluhom

Avdiogram pomaga pri diagnosticiranju različnih težav s sluhom, kot so:

  • Izguba sluha: na podlagi rezultatov prikazanih na avdiogramu, specialist otorinolaringolog določi vrsto in stopnjo izgube sluh in s tem lahko predlaga slušno rehabilitacijo s slušnim aparatom ali eventuelno kirurško terapijo.
  • Tinitus: s pomočjo avdiometra lahko pacientu s tinitusom (šumenjem, zvenenjem, pokanjem ) lociramo frekvenco in jakost tinitusa, kar pomaga pri maskiranju šuma ter pri nastavitvah slušnega aparata kot maskerja tinitusa. 
  • Motnje ravnotežja: v primeru težav z ravnotežjem, specialisti otorinolaringologije preverijo povezavo med slušnim in ravnotežnim sistemom.

Priprava na testiranje sluha

Za avdiološko testiranje ne potrebujete posebnih priprav. Pri ORL medicini d.o.o. vas bo najprej pregledal ORL specialist, ki bo opravil natančen pregled ušes, nosu žrela in grla ter po potrebi očistil sluhovode, saj so čisti in prehodni sluhovodi prvi pogoj za kvalitetno in natančno meritev sluha.

Običajno se pred avdiometrijo opravi tudi timpanometrija, to je meritev podajnosti bobničev (impedanca), s katero posredno ocenjujemo stanje srednjega ušesa.

Naročite se na ORL pregled

Pri nas imamo na voljo najsodobnejše diagnostične preiskave za sluh in ravnotežje, zato lahko vse opravite pod eno streho že ob prvem obisku.

Pred testiranjem priporočamo da:

  • ne uporabljate slušalk ali čepkov za ušesa vsaj 24 ur pred testom.
  • se tik pred testiranjem izogibate glasnim zvokom.

Za natančno diagnozo in izbiro najboljše rešitve se posvetujte s specialistom otorinolaringologije in slušnim akustikom. Testiranje z avdiometrom je odlično orodje za oceno sluha in pogosto prvi kazalec okvare sluha, kateri sledi rehabilitacija ter izboljšanje kakovosti življenja in boljše razumevanje sveta okoli vas. Če opažate znake, ki kažejo na morebitno naglušnost, ne oklevajte in čimprej preverite svoj sluh.