Žrelnica

Žrelnica je del tkiva, ki je visoko v žrelu, tik za nosom. Je del našega  imunskega sistema in nas brani pred patogeni (zadržuje škodljive bakterije, viruse). Žrelnica je podobno kot mandlji del limfatičnega obroča žrela. Žrelnica se običajno začne krčiti po približno 5. letu starosti. V najstniških letih skoraj popolnoma izgine.

Simptomi povečane žrelnice

Povečana žrelnica lahko oteži dihanje skozi nos. Vaš otrok lahko na koncu diha samo skozi usta. To lahko povzroči:

Ker je žrelnica blizu odprtine evstahijeve cevi, lahko otekanje žrelnica blokira prehod. To lahko povzroči okužbo srednjega ušesa. Otekanje in draženje žrelnice ima večjo vlogo pri ušesnih okužbah otrok, ker je pri njih žrelnica relativno večja kot pri odraslih.  Prav tako lahko pride do okužbe žrelnice, kar povzroči težave pri požiranju, boleče žrelo, lahko grlo ter vnetje ušes.

Ker je žrelnica blizu odprtine Eustahijeve cevi, lahko otečena žrelnica blokira prehod med srednjim ušesom in zgornjim delom žrela ter tako pride do okužbe srednjega ušesa (ki se lahko ponavljajo, zaradi neprehodnosti Eustahijeve cevi) ali do dolgotrajnega nabiranja tekočine v srednjem ušesu, kar povzroča slabši sluh. 

Otekanje in draženje žrelnice ima večjo vlogo pri ušesnih okužbah otrok, ker je pri njih žrelnica relativno večja kot pri odraslih.  

Zakaj se žrelnica poveča?

Žrelnica se poveča zaradi

Kako lajšamo simptome povečane žrelnice?

Simptome povečane žrelnice lajšamo glede na resnost simptomov in posameznih potreb otroka.

Z ohranjanjem primerne vlažnosti prostora, še posebej v zimskem času ko je zrak bolj suh, zmanjšamo draženje nosne sluznice. Z uporabo pršil na bazi morske vode redno izpiramo nos, s tem očistimo sluz in zmanjšamo zamašenost nosu. Tople tekočine kot so čaji in juhe pa pomagajo pomiriti vneto žrelo in grlo. Ponoči z dvigom vzglavja omogočimo bolj prehodno dihalno pot.

Pomembno je identificiranje alergenov in izogibanje le-tem, kar znatno zmanjša simptome povečane žrelnice.

testiranje žrelnice
orodje ORL

Zdravljenje povečane žrelnice

V primeru, da so simptomi blagi se žrelnico spremlja z opazovanjem, če se z leti manjša (starejši kot je otrok, manjša je žrelnica), oziroma kolikokrat pride do okužb in kakšne so težave s spanjem. 

Z zdravili, ob bakterijskih okužbah se predpišejo antibiotiki, priporoči se lahko uporaba nosnih steroidov ali morda katera druga zdravila za zmanjšanje vnetja.

Če je žrelnica zelo povečana in konstantno povzroča težave, lahko zdravnik predlaga kirurško odstranitev žrelnice (adenoidektomijo).

Kako vam lahko ORL specialist pomaga pri povečani žrelnici?

ORL specialist z anamnezo in fizičnim pregledom oceni velikost in stanje žrelnice. V kolikor je povečana zaradi okužbe predpiše antibiotike ali druga zdravila za zmanjšanje vnetja. V primeru suma na alergijo napoti otroka do alergologa. 

Ponudi nasvete za lajšanje simptomov, kako ohranjati prehodnost nosu, kako čistiti nos in ohraniti prehodne Eustahijeve cevi.

S kontrolnimi pregledi ORL specialist spremlja stanje žrelnice in opazuje, če se žrelnica z odraščanjem zmanjša.

V primerih, ko povečana žrelnica povzroča hude težave ali pa simptomi postanejo kronični, lahko ORL specialist predlaga kirurško odstranitev žrelnice.

ORL specialist bo temeljito ocenil stanje otroka in priporočil najprimernejši način zdravljenja. Vsak poseg ima svoje prednosti in tveganja, zato je pomembno, da se odločitev sprejme na podlagi individualnih potreb in okoliščin otroka.

Pogost pojav pri otrocih

Žrelnica se običajno začne krčiti po približno 5. letu starosti. V najstniških letih skoraj popolnoma izgine. Zato ima otekanje in draženje žrelnice večjo vlogo pri ušesnih okužbah otrok, ker je pri njih žrelnica relativno večja kot pri odraslih.  

Naročite otroka na pregled žrela. 

Osebje z dolgoletnimi izkušnjami bo poskrbelo, da se bo otrok med pregledom počutil čimbolj sproščeno.

Nasveti zdravnika/specialista

Nasveti zdravnika/specialista

Pogosta vprašanja

Ali bo otrok imel težave z žrelnico ko bo odrasel, če je ne bodo odstranili?

Žrelnica je najbolj intenzivno delujoča in zato tudi najpogosteje povečana med tretjim in šestim letom starosti. Kasneje se to limfatično tkivo zmanjšuje in je manj intenzivno, le izjemoma še najdemo prisotno žrelnico v odrasli dobi.

Ali povečana žrelnica ovira dihanje med spanjem?

Nekateri otroci imajo večjo žrelnico kot drugi in včasih ovira dihanje. To je težava zlasti ponoči, ker je telo v nagnjenem položaju. Posledice slabega spanja se kažejo tudi čez dan. Otroci lahko kažejo nemirno ali nepredvidljivo vedenje, razdražljivost in slabo sodelovanje.

Mojemu otroku  so odstranili žrelnico, ali je možno, da bo še vedno imel težave?

Pri odstranjevanju žrelnice se lahko zgodi, da del žrelnice ni odstranjen. Predvsem del, ki se nahaja ob Evstahijevih trobljah, ki povezujeta srednje uho z zgornjim delom žrela. Izjemoma se zgodi, da žrelnica ponovno zraste, običajno pri mlajših otrocih.

Ali otrok smrči zaradi povečane žrelnice?

Da, otrok lahko zaradi povečane žrelnice smrči.