Zamašeno uho

Zamašeno uho je zelo pogosta težava. Prekomerno zastajanje ušesnega masla v sluhovodu se pogosteje pojavlja pri osebah, ki nosijo slušalke, ušesne čepke, slušne aparate ali imajo anatomske posebnosti sluhovoda.

Pogosti simptomi
zamašenega ušesa

Najpogostejši simptomi za zamašeno uho so občutek polnosti, pritiska in zamašenosti ušesa, lahko slabši sluh, šumenje in piskanje v ušesu, redko pride tudi do vrtoglavice in težav z ravnotežjem.

Najpogostejši vzrok za zamešeno uho je nabiranje ušesnega masla (cerumna), vzrok za zamašenost je lahko tudi vnetje ušesa, tujek v sluhovodu, eksostoze (kostni izrastki sluhovoda), izjemoma benigni ali maligni tumorji.

Zdravnik specialist vam lahko na različne načine očisti uho:

Ne čistite si ušes za vatiranimi palčkami.

Odsvetujemo čiščenje ušes z vatiranimi palčkami, vsako draženje sluhovoda namreč še dodatno pospeši tvorbo ušesnega masla, lahko pa pride tudi do vnetja ali poškodbe sluhovoda ali celo bobniča in globljih struktur.

Naročite se na čiščenje ušes.

Potrudimo se, da našim pacientom vedno očistimo tudi najtrdovratnejše maslo.

Nasveti zdravnika

Nasveti zdravnika

Pogosta vprašanja

Ali otrok v materinem trebuhu sliši?

Uho je popolnoma razvito v 24. embrionalnem tednu, takrat dojenček v maternici že zaznava zvoke iz okolja.

Ali ušesa po rojstvu rastejo?

Ob rojstvu otroka je notranje uho že dokončne velikosti medtem , ko uhlji rastejo nekje do pubertete.

Kaj lahko naredim, ko mi v uho pride voda?

Po tuširanju, kopanju svetujemo, da vhod v sluhovod nežno obrišete z mehko bombažno krpico, ob tem lahko glavo nagnete na stran in počakate nekaj sekund, da voda izteče. 

Ali sta sluh in ravnotežje povezana?

Notranje uho je sestavljeno iz organa za sluh in za ravnotežje, torej sta sluh in ravnotežje nedvomno povezana. Pri težavah s sluhom, zdravnik vedno povpraša, kako je z ravnotežjem, ob obravnavi ravnotežnostnih motenj, pa je vedno potrebno najprej preveriti sluh.