Področja

Na tem mestu boste dobili informacije glede področij, ki jih pokriva zdravniška specialnost otorinolaringologija. Otorinolaringologija pokriva zelo občutljive dele našega telesa, ki lahko ob težavah, bistveno vplivajo na kvaliteto našega življenja.

UHO IN SLUH

NOS

Žrelo in grlo

ravnotežje

Katera področja
obravnavamo?

Otorinolaringologija poleg obravnave bolezni ušes, nosu, žrela in grla, obravnava tudi motnje sluha, ravnotežja in težave s tinitusom (šumenje, zvonjenje, piskanje v ušesu). Ker so ušesa povezana z nosom, nos pa z žrelom in grlom, so težave večkrat povezane, zato je na prvem pregledu vedno potrebno opraviti celostno preiskavo.

Področja smo razdelili na uho in sluh, nos, žrelo in grlo ter ravnotežje. Čeprav je ravnotežje neposredno povezano z notranjim ušesom, smo mu namenili posebno mesto med področji obravnave, saj v našem medicinskem centru poleg sluha, veliko pozornosti namenjamo tudi diagnostiki težav z ravnotežjem in rehabilitaciji ravnotežnostnih motenj.

Kako poteka prvi pregled pri otorinoralingologu?

Obseg prvega pregled pri ORL specialistu je odvisen od pacientovega zdravstvenega stanja in njegovih potreb. Za čim boljšo obravnavo je potrebno pacientovo zaupanje in iskrenost.

Anamneza

Pogovor o vaših simptomih, preteklih boleznih, dosedanjih zdravljenjih in zdravstvenih stanjih.

Pregled

Vključuje pregled ušes z otomikroskopijo (ušesnim mikroskopom), pregled nosu s prednjo rinoskopijo (osnovni pregled), pregled ustne votline, žrela in grla ter otipanje vratu.

Testi

Če je potrebno, bo zdravnik opravil dodatne diagnostične preiskave; endoskopske preiskave (pregled nosne votline, žrela grla), timpanometrijo, avdiometrijo, TOAE, DP (stanje sluha), kalorično testiranje, vHIT, VNG (stanje ravnotežja)  in druge teste. 

Diagnoza

Na podlagi vseh zbranih podatkov in informacij bo specialist postavil diagnozo ter predlagal ustrezno zdravljenje, po potrebi bo predpisal zdravila in predlagal morebitne dodatne preiskave, oziroma predlagal pregled pri drugih specialistih.

Svetovanje

Specialist vam bo podal nasvete o tem kako preprečevati nastanek novih težav in kako ohranjati zdravje.

Naročite se na ORL pregled

Pri nas imamo na voljo najsodobnejše diagnostične preiskave za sluh in ravnotežje, zato lahko vse opravite pod eno streho že ob prvem obisku.

Zakaj ORL medicina?

ORL medicina je moderno zasnovana ambulanta, katere cilj ni samo zdravljenje, temveč tudi preprečevanje nastanka bolezni ter poslabšanja stanja, v primeru, da zdravljenje ni možno. V prijetnem in sproščenem okolju vas bomo celostno obravnavali in prisluhnili vašim skrbem glede vaše zdravstvene težave. 

V našem centru se nahajajo:

  • Dve ambulanti za opravljanje osnovnih specialističnih pregledov in manjših kirurških posegov (v lokalni anasteziji).
  • Center za sluh (tiha soba), za opravljanje preiskav sluha in rehabilitacijo sluha.
  • Center za ravnotežje, za opravljanje preiskav motenj ravnotežja in rehabilitacijo ravnotežnostnih motenj.

Pri nas boste v vsakem trenutku vključeni v obravnavo in odločitve o načinu zdravljenja, natančno vam bomo razložili diagnostične postopke in zagotovili, da razumete tudi načine zdravljenja.

Zakaj ORL medicina?

Nasveti specialista

Nasveti specialista

Pogosta vprašanja in odgovori

Imam zamašeno uho, si ga lahko očistim sam?

Odsvetujemo čiščenje ušesa »po domače«, ker lahko ob neprimernih postopkih povzročimo škodo.

Ali sta sluh in ravnotežje povezana?

Notranje uho je sestavljeno iz organa za sluh in za ravnotežje, torej sta sluh in ravnotežje nedvomno povezana. Pri težavah s sluhom, zdravnik vedno povpraša, kako je z ravnotežjem, ob obravnavi ravnotežnostnih motenj, pa je vedno potrebno najprej preveriti sluh.

Ali si lahko kako pomagam pri težavah z dihanjem na nos?

Če gre za kratkotrajne težave, povezane s prehladom svetujemo čiščenje nosu s fiziološko raztopino ali pršili na bazi morske vode. Skrbite za prijetno ogrevano sobo, uporabite vlažilec zraka. Veliko pijte, da bo nosni izloček tekoč V primeru dlje trajajočih težav je vsekakor modro obiskati zdravnika.

Kaj lahko naredim, če sem hripav?

Svetujem, da čim več molčite, ne govorite, ne šepetate, se izogibate dražeči hrani in pijačam, uživate dovolj vode ali čaja, se izogibate cigaretnem dimu. Če težave vztrajajo je potrebno obiskati zdravnika specialista, da natančno pregleda grlo.

Imam težave z ravnotežjem, se lahko gibam?

Gibanje je odvisno od težav, pri akutnih napadih vrtoglavice, lahko hitri gibi povzročijo poslabšanje s slabostjo in bruhanjem, vsekakor pa je pametno, ko se stanje umiri čimprej izvajati ustrezne vaje za ravnotežje. Pri kroničnih težavah pa je še toliko bolj pomembna ustrezna rehabilitacija in prevencija poslabšanja težav predvsem z ustreznimi vajami in  vzdrževanjem fizične aktivnosti.