Nos

Nos ima več pomembnih funkcij; dihalno (respiratorno), govorno (fonatorno) in vohalno (olfaktorno). Sestavljen je iz zunanjega nosu, nosnih votlin in obnosnih votlin  (sinusov). V nosu se vdihani zrak segreje, navlaži in očisti. 

Zamašen NOS

Izcedek iz nosu

Krvavitve iz nosu

Alergični rinitis

Boleči sinusi

Kako poteka prvi pregled?

Obseg prvega pregled pri ORL specialistu je odvisen od pacientovega zdravstvenega stanja in njegovih potreb. Za čim boljšo obravnavo je potrebno pacientovo zaupanje in iskrenost.

Anamneza

Pogovor o vaših simptomih, preteklih boleznih, dosedanjih zdravljenjih in zdravstvenih stanjih.

Pregled

Pregled nosu se opravi s prednjo rinoskopijo (osnovni pregled), če je potrebno bo specialist opravil tudi pregled z upogljivim (fleksibilnim) ali s kovinskim (rigidnim) endoskopom

Testi

Ker sta nos in uho povezana, se lahko zdravnik odloči za dodatne preiskave sluha (timpanometrija, avdiometrija, TOAE, DP)

Diagnoza

Na podlagi vseh zbranih podatkov in informacij bo specialist postavil diagnozo ter predlagal ustrezno zdravljenje, po potrebi bo predpisal zdravila in predlagal morebitne dodatne preiskave, oziroma predlagal pregled pri drugih specialistih.

Svetovanje

Specialist vam bo podal nasvete o tem kako preprečevati nastanek novih težav in kako ohranjati zdravje.

Pogoste težave z nosom

Nos je sestavljen iz hrustancev in nosnih kosti. V notranjosti ga prekriva sluznica, zunaj pa koža.  Nosno votlino deli nosni pretin na dva dela. Površino obeh nosnih votlin povečujejo nosne školjke, ki so koščene, zapognjene police na stranskih stenah nosne votline. Kosti, ki tvorijo stene in strop nosne votline so votle, to so sinusi, katerih funkcija še ni popolnoma znana, sicer sinusi zmanjšujejo težo lobanjskih kosti ter ojačajo zvoka, saj služijo kot resonančni prostori.

V zraku, ki ga dihamo, je na milijone mikroorganizmov; bakterij, virusov in glivic, ki se lepijo na sluznico nosnih školjk in sinusov. Ker jih največ ostane v zgornjih dihalnih poteh, to je v nosni votlini, žrelu in sapniku, se ta mesta najpogosteje vnamejo.

Sluznice nosnih školjk in sinusov pokriva migetalčni epitelij. V kolikor se bakterije in drugi delci ujamejo na sluznici nosnih školjk, jih migetalke s sluzjo neprestano ženejo proti požiralniku. Večino sluzi iz nosne votline tako pogoltnemo, bakterije in drugi mikrobi pa s sluzjo vred zdrknejo v želodec, kjer jih uniči želodčni sok. Sluz, ki se izloča iz sinusov pa odteka v nosno votlino. 

Bakterije ali virusi, ki se naselijo na sluznici povzročijo, da sluznica nabrekne.  Okužbe zgornjih dihalnih poti navadno povzročajo blažje bolezni, kot je na primer prehlad. Virusi napadejo celice v sluznici nosu in žrelu ter se začnejo tam razmnoževati.  V telesu se sproži vnetni odziv, krvne žile v nosni sluznici nabreknejo in iz njih se začne izločati precej več tekočine kot navadno, zato nabrekne tudi celotna sluznica. Posledica take nabrekle sluznice je neprijetno izcejanje tekočine iz nosu. 

Lahko se zgodi, da virusni okužbi, sledi še bakterijska, ki  privede  do gnojnega vnetja.

V zgornjem delu nosne votline so v sluznici tudi vohalne celice, ki zaznavajo različne kemične snovi, ki jih vsrkamo skupaj z vdihanim zrakom v nosno votlino. Omogočajo nam zaznavo različnih vonjav.

S čistim nosom poskrbite tudi za ušesa.

Nos in uho sta povezana preko evstahijeve troblje. Če vzdržujete čist in prehoden nos, bo tudi srednje uho pravilno prezračeno in tako zmanjšate možnost vnetij.

Naročite se na pregled nosu

V primeru težav globlje v nosni votlini, lahko specialistka opravi tudi endoskopski pregled.

Nasveti specialista

Nasveti specialista

Pogosta vprašanja in odgovori

S čim čistim nos?

Pri odmaševanju ali čiščenju nosu si lahko pomagamo s pomočjo fiziološke raztopine ali s pršili na bazi morske vode (Tonimer, Sterimar, Aquamaris), ki hitro razbremenijo nos in učinkovito odstranijo smrkelj iz zamašenega nosu.

Kako si očistim nos?

Najbolje z zgoraj omenjenimi pršili, ki imajo tudi ravno zadosten pritisk, da ne poškodujejo nosne sluznice, hkrati pa prodrejo dovolj globoko  v nosne votline.

Kako si pomagam pri suhem in srbečem nosu?

Suh in srbeč nos je pogosto posledica suhega zraka v ogrevanih ali s klimatskimi napravami hlajenih prostorih. Če vas srbi nos, ga zagotovo želite popraskati, vendar lahko stanje  s tem poslabšate. Poskrbite za vlažnost zraka in pijte dovolj tekočine, da se sluznica navlaži. V kolikor traja dlje časa je potrebno obiskati specialista. 

Zaradi večkratnega brisanja nosu med prehladi, se mi razdraži koža nosu, včasih tudi razpoka in peče. Kako si lahko pomagam?

Za brisanje nosu uporabite mehke, bombažne robčke, brez dišav. Predel kože nosu, kjer nastajajo razpoke in je koža pordela, večkrat namažite z olivnim oljem ali ognjičevo kremo. To bo kožo navlažilo in zaščitilo.