Zamašen nos

Zamašen nos nam lahko povzroči kar nekaj nevšečnosti. Poleg tega, da nas jezi, ko poskušamo obrisati in izprazniti nos iz njega pa ne pride nič, nam lahko krati spanec zaradi težjega dihanja ali pa nas moti spremenjen glas.

Pogosti simptomi
zamašenega nosa

Zaradi zamašenega nosu se lahko pojavijo še dodatne težave:

Največkrat je zamašen nos spremljevalni simptom nahoda ali drugih bolezenskih stanj kot so npr. gripa, alergije, kronični rinitis,… Pri čemer sluznica v nosu zateče in povzroči moteno odtekanje izločka. 

Nosna sluznica naj bo primerno vlažena.

Skrbite za prijetno ogrevano sobo, uporabite vlažilec zraka, veliko pijte da bo nosni izloček tekoč. Skrbite za toploto in ne pustite da se nosna sluznica izsuši. 

Naročite se na pregled nosu.

S pogovorom in natančnim pregledom bomo ugotovili vzrok vaših težav.

Nasveti zdravnika

Nasveti zdravnika

Pogosta vprašanja

Kako si pomagam pri zamašenem nosu?

Pomembno je vlažiti nosno sluznico, to lahko storite s fiziološko raztopino, še boljše je čiščenjem nosu s pršili na bazi morske vode (Tonimer, Sterimar, Aquamaris). Fiziološko raztopino oziroma pršila lahko uporabljate tudi preventivno 

Ali delo v prahu lahko povzroča zamašen nos?

Delo v prahu, onesnaženem zraku ali neugodnih mikroklimatskih razmerah je pogost vzrok za težave z nosom, tudi zamašenostjo. Stalne obremenitve lahko vodijo do kroničnega rinitisa ali celo do nastanka nosnih polipov ter drugih patoloških sprememb v nosu.