Slabši sluh

Sluh je eden od osnovnih čutov človeka in nam omogoča zaznavanje in dojemanje zvočnih informacij iz okolja. Sluh nam prinaša številne koristi in nam omogoča komunikacijo, uživanje v glasbi, varnost, orientacijo v prostoru ter možnost sproščanja ob poslušanju zvokov narave.

Pogosti simptomi slabšega sluha

To, da nekdo slabše sliši običajno najprej opazijo svojci, ko opažajo, da je televizor preveč na glas ali pa je med pogovorom večkrat potrebno ponavljati povedano. Po navadi tudi naglušni govorijo glasneje, ker želijo sami sebe slišati normalno.

Naglušni ljudje pogosto povedo, da oni sicer dobro slišijo, razumejo pa bolj malo. To je zato, ker zaradi naglušnosti ne slišijo določenih črk in tako besede in stavki zvenijo nedokončano in nerazumljivo.

Običajno s časom naglušne osebe slišijo zvoke iz okolice, ki jih spremljajo v vsakdanjem življenju tišje ali pa jih celo ne slišijo več. Recimo tiktakanje stenske ure, zvok ob vklopu smernika v avtomobilu, kapljice dežja na oknu, itd.

Pogosto se ob naglušnosti pojavi tudi tinitus (zvonenje, šumenje, cviljenje ali brnenje v ušesih). Tinitus se navadno pojavi na tisti frekvenci, kjer je najvišja izguba sluha in se izraža kot stalni ali občasni zvok v ušesu ali v glavi.

Zakaj ORL medicina?

ORL medicina je moderno zasnovana ambulanta, katere cilj ni samo zdravljenje, temveč tudi preprečevanje nastanka bolezni ter poslabšanja, v primeru, da zdravljenje ni uspešno. V prijetnem in sproščenem okolju vas bomo celostno obravnavali in prisluhnili vašim skrbem glede vaše zdravstvene težave. 

Za meritev sluha imamo prostorno tiho sobo, ki omogoča meritve sluha ob prisotnosti več oseb hkrati (starši, otroci), kjer bomo v sproščenem vzdušju izmerili vaš sluh.  V primeru slabšega sluha vam bomo tudi predstavili delovanje slušnih aparatov. Ker se trudimo ponujati najboljše storitve in izdelke, imamo zaposlenega izkušenega slušnega akustika. Odločili smo se za sodelovanje z zelo priznanim danskim podjetjem GN Hearing ter njihovo blagovno znamko Danavox, tako boste lahko slušne aparate tudi brezplačno testirali.

Imamo tudi možnost nastavitev in vzdrževanja slušnih aparatov na domu, kar vam bo prihranilo kar nekaj časa in skrbi.

Izgubo sluha lahko tudi preprečite oz. upočasnite.

Z uporabo čepkov za ušesa delujete preventivno in tako upočasnite ali pa celo preprečite izgubo sluha. Pri nas vam lahko naredimo čepke z različnimi filtri – za industrijo, za plavanje/potapljanje, za spanje, za streljanje, za koncerte, za motor, itd.

Naročite se na pregled ušesa in testiranje sluha.

Pri nas lahko z najsodobnejšo opremo, poleg klasičnih testiranj bobniča in sluha, opravimo tudi akustično meritev sluhovoda.

Nasveti zdravnika

Nasveti zdravnika

Pogosta vprašanja

Ali mi slušni aparat lahko še bolj pokvari sluh?

Pravilno nastavljen slušni aparat je nastavljen na slušni prag, torej takšno jakost, da zapolni vrzel izgube sluha do zdravega sluha. V tem primeru, sluha dodatno ne more pokvariti. 

Ali moram slušni aparat nositi ves dan?

Ja, ker bodo le tako možgani navajeni na pravo jakost zvoka. Uporabniki, ki slušne aparate nosijo občasno večkrat potarnajo, da so ga želeli uporabiti samo za nek dogodek pa ni šlo, ker so jih zvoki preveč motili.

Kakšno obliko slušnega aparata priporočate?

To je odvisno od izgube sluha, saj ni vsak aparat primeren za vsako izgubo sluha. Nekateri aparati so močnejši od drugih, pri nižjih izgubah pa odsvetujemo v ušesne slušne aparate, ker preveč zaprejo uho.

Kaj menite o slušnem aparatu iz interneta za 50€? 

To ni slušni aparat. To je ojačevalec zvoka in se ne sme prodajati kot medicinski pripomoček. Pri tem izdelku se linerano povečajo vsi zvoki kar pomeni, da boste verjetno nekatere frekvence slišalo bolje, bodo pa ostale preveč na glas in spet ne bo pravega razumevanja.

Zakaj moj slušni aparat piska?

Največkrat se to zgodi zaradi zamašenega ušesa. Če se v sluhovodu pojavi čep, se zvok odbije in pride do mikrofonije. Lahko pa so tudi drugi vzroki npr. premajhen ušesni vložek, počena cevka, pretrda cevka, itd.