Tumorji grla

Grlo se nahaja v vratu, pred hrbtenico in žrelom. Na stranskih stenah so glasilke in so del dihal, ki služi tudi za ustvarjanje glasu.

Pogosti simptomi tumorja v grlu

Tumorji se lahko razvijejo v katerem koli delu grla. Če se celice tumorja širijo, se lahko pogosto pojavi tudi na bezgavkah v vratu. Lahko se pojavi kot vidna izboklina na zunanji strani vratu.

Čeprav večina rakov grla vključuje iste vrste celic, se za razlikovanje dela grla, kjer je rak nastal, uporabljajo posebni izrazi.

Naročite se na pregled žrela in grla.

Kar ne bomo videli s prostim očesom, bomo pregledali endoskopsko. Na vašo željo lahko pregled spremljate tudi na velikem zaslonu.

Nasveti zdravnika/specialista

Nasveti zdravnika/specialista

Pogosta vprašanja

Ali se lahko zaradi tumorja grla pojavi tudi bolečina v ušesu? 

Rakasti tumorji v grlu ali na jeziku ali mandljih lahko povzročijo bolečine v grlu in ušesih. Običajno, vendar ne vedno, povzročajo bolečino samo na eni strani grla in v ušesu na isti strani.

Kako bo specialist preveril, če imam tumor v grlu?

Za preverjanje tumorjev bo specialist uporabil  čelno lučko in ogledalo, običajno endoskop (tanek, upogljiv instrument s kamero in lučko na konici), ki ga bo uvedel skozi nos in s katerim bo pregledal vaše grlo. V primeru sumljivih sprememb vas bo napotil na pregled grla in odvzem koščka tkiva v splošni anesteziji.

Po koliko dolgo trajajoči bolečini v grlu naj obiščem specialista?

Če je bolečina huda takoj. Če pa gre za blago bolečino, je potreben pregled, če le ta ne mine v dveh do treh tednih.

Ali je tumor v grlu razlog, da težje požiram?

Izjemoma je vzrok za težje požiranje tudi tumor grla, ki se širi proti žrelu.