Motnje ravnotežja

Človeško telo je pokončno. Stojimo na dveh nogah in se lahko premikamo v vse smeri. Za to skrbi naš sistem za ravnotežje, ki nas drži v pokončnem položaju in nam omogoča premikanje brez padcev. 

Pogosti simptomi slabega ravnotežja

Za motnje ravnotežja poznamo več simptomov, odvisni so od osnovnega vzroka in resnosti težave. 

Pomembno je poudariti, da so navedeni simptomi le splošni in se lahko razlikujejo glede na posameznika in osnovni vzrok motenj ravnotežja. Če imate simptome motenj ravnotežja, se posvetujte z zdravnikom ali specialistom za uho, nos in grlo (ORL), da dobite natančno diagnozo in ustrezno zdravljenje.

Zakaj ORL medicina?

ORL medicina je moderno zasnovana ambulanta, katere cilj ni samo zdravljenje, temveč tudi preprečevanje nastanka bolezni ter poslabšanja, v primeru, da zdravljenje ni uspešno. V prijetnem in sproščenem okolju vas bomo celostno obravnavali in prisluhnili vašim skrbem glede vaše zdravstvene težave. 

V centru za ravnotežje imamo za opravljanje preiskav motenj ravnotežja in rehabilitacijo ravnotežnostnih motenj na voljo najsodobnejšo opremo. Poleg standardnih preiskovalnih metod kot so VHIT, VNG in VTG, imamo na voljo še CDP Bertec (computerised dynamic posturography). S to napravo lahko najdemo šibke točke vašega ravnotežnostnega sistema in vas usmerimo naprej za najboljšo možno rehabilitacijo, hkrati pa lahko ob kontrolah sledimo vaš napredek.

Čim več delajte vaje za ravnotežje.

Pri izvedbi vaj boste ugotovili kateri gibi so za vas najmanj prijetni. Priporočamo, da te gibe še bolj vadite, saj boste tako prej prišli do cilja.

Naročite se na pregled ušes in testiranje ravnotežja.

Poleg klasičnih diagnostičnih postopkov za testiranje ravnotežja, lahko pri nas celovito ocenimo vaše ravnotežje z računalniško dinamično posturografijo na edini takšni napravi v Sloveniji.

Nasveti zdravnika

Nasveti zdravnika

Pogosta vprašanja

Ali je lahko vrtoglavica povezana z boleznimi ušes?

Da, sluh in ravnotežje sta povezana, tako lahko tudi različne bolezni prizadanejo oba sistema hkrati.

Ali lahko nevrološke bolezni povzročijo težave z ravnotežjem?

Da, pogosto so nevrološke bolezni (Parkinsonova bolezen, multipla skleroza, nevrodegenerativne bolezni, stanja po možganskih kapeh,…) vzrok za težave z ravnotežjem.

Se vrtoglavica in omotica razlikujeta?

O vrtoglavici govorimo, kadar pacient opisuje, da se prostor vrti okoli njega (kot na vrtiljaku), ali pa se sam vrti v prostoru. Pri omotici pacienti opisujejo plesanje, temnenje, meglenje pred očmi. Pri težavah z ravnotežjem lahko pride tudi do slabosti, bruhanja, nestabilnosti pri stoji, zanašanja pri hoji, težavam z orientacijo. Zato je zelo pomembno, da poskušate čimbolj natančno opisati svoje težave.