Slušni aparati

Razvoj tehnologije je človeku v moderni dobi omogočil, da si lahko pri marsikateri zdravstveni težavi pomaga z medicinskimi pripomočki. Slušni aparati so medicinski pripomoček, ki nam ob naglušnosti izboljšajo sluh in močno izboljšajo kvaliteto življenja.

Sluh pomeni sposobnost zaznavanja zvočnih valov. Omogoča nam prepoznavo zvokov tudi različnih glasov in govora in s tem komunikacijo z okolico. Poleg zaznave zvočnih valov nam sluh omogoča, da ugotovimo tudi pomen teh valov. Tako imajo zvočne informacije tudi močan vpliv na naše čustveno dojemanje. Za normalen sluh je potreben kompleksen niz korakov ter aktivacija več delov vašega ušesa in slušnega živčnega sistema, ki morajo skupaj delovati harmonično.

Vaš slušni sistem sestavlja veliko različnih delov – zunanje uho, srednje uho, notranje uho, slušni živec ter področja možganske skorje odgovorna za sluh. Za dober sluh je potrebno, da vsi ti deli pravilno delujejo.

Vrste izgube sluha

Izguba sluha je stanje, ki se pojavi, ko pride do motenj v prenosu zvoka iz zunanjega ušesa v možgane. V osnovi poznamo 3 glavne vrste izgube sluha, in sicer:

  • Senzorinevralna izguba sluha:

To je najpogostejša vrsta izgube sluha in je posledica poškodb notranjega ušesa ali slušnega živca. Oseba s senzorinevralno izgubo sluha ima običajno težave z zaznavanjem visokih tonov in govorne jasnosti.

  • Prevodna izguba sluha:

Nastane, ko pride do težav pri prenosu zvoka od zunanjega ušesa do notranjega ušesa. To se lahko zgodi zaradi ušesnega masla, bolezni srednjega ušesa ali okvare bobniča.

  • Mešana izguba sluha:

Kombinacija senzorinevralne in prevodne izgube sluha. Oseba s to vrsto izgube sluha ima lahko težave tako pri prenosu kot tudi pri obdelavi zvoka v notranjem ušesu.

Danes obstaja veliko načinov zdravljenja bolezni, ki privedejo, do slabšega sluha (če razlog za izgubo sluha to dopušča) in medicinskih pripomočkov (naprav), ki lahko izboljšajo vaš sluh. To so slušni aparati, polževi vsadki (kohlearni implanti) in vsadki, ki so kostno vgrajeni. Če imate težave s sluhom, se posvetujte z ORL specialistom ali slušnim akustikom o svojih možnostih.

Kaj je slušni aparat?


Slušni aparat je medicinski pripomoček, ki naglušnemu ojača zvoke na tistih frekvencah in za toliko kot je njegova izguba sluha. Da se lahko naprava smatra kot slušni aparat, mora imeti možnost nastavitve jakosti vsaj na štirih frekvencah – 500 Hz, 1000 Hz, 2000 Hz in 4000 Hz, imeti pa mora vsaj 6 kanalov za obdelavo zvoka.

Naprave ki tega nimajo, so zgolj ojačevalci zvoka. Z razvojem novejših tehnologij so slušni aparati postali zelo pametni saj z zaznavanjem hrupa, zaznavanjem vetra, menjavo slušnih okolij, pomočjo pri lociranju sogovornika itd., ne samo jačajo zvok ampak ljudem celo pomagajo poslušati.

Naprave, ki jih lahko kupite za nizko ceno preko spleta ali pri kakšnem diskontnem trgovcu ojačajo zvok na vseh frekvencah enako in so tako samo ojačevalci zvoka. Ker izguba sluha praktično nikoli ni ne vseh frekvencah enaka, tudi takšen ojačevalec ne more optimalno delovati.

Poleg kvalitetne meritve sluha in pomoči pri izbiri slušnega aparata je zelo pomembno, da je izbrani slušni aparat tudi zelo natančno nastavljen. To pomeni, da bo uporabnik slišal vse zvoke, hkrati pa ga slušni aparat ne bo motil v ušesu.

Za natančno in kvalitetno nastavitev slušnega aparata mora uporabnik čim bolj natančno opisati občutke s slušnim aparatom, hkrati pa mora slušni akustik točno vedeti katero frekvenco bo potrebno ponovno nastaviti za še boljšo izkušnjo.

izbira slušneg aparata

Kako izbrati dober slušni aparat?

Pri izbiri slušnega aparata je ključno razumeti različne vrste, ki so na voljo.

Delijo se na za-ušesne in v-ušesne slušne aparate. Za-ušesni aparati so lahko z ušesnim vložkom po meri ušesa (BTE) ali pa s slušalko v ušesu in univerzalno silikonsko kupolo (RIE), v-ušesni se delijo na malo večje (ITE) in sluhovodne (CIC).

Pomembno je, da skupaj s strokovnjakom podrobno analizirate vašo stopnjo izgube sluha ter vaš življenjski slog in se skupaj odločita o najprimernejši izvedbi slušnega aparata glede na vašo izgubo sluha in glede na vaše osebne preference.

Kakor smo pa že omenili je tudi zelo pomembno, da je izbrani slušni aparat tudi zelo natančno nastavljen. Z drugimi besedami: da bo uporabnik slišal vse zvoke, hkrati pa ga slušni aparat ne bo motil v ušesu.

Cene slušnih aparatov

Cena slušnih aparatov je rezultat različnih faktorjev, vključno z obliko, virom napajanja, dodatnimi funkcijami, itd. Če se ne odločite za nakup slušnega aparata na polnilne baterije, vam ponujamo tudi možnost nakupa baterij in ostalih dodatkov za vzdrževanje.

K ceni je potrebno prišteti še morebitne ušesne vložke, če so potrebni. Ušesni vložki se razlikujejo glede na izgubo sluha in glede na obliko vašega slušnega aparata.

Kako priti do slušnega aparata?

Na ORL medicina d.o.o. lahko prejmete slušni aparat praktično takoj, ko vas pregleda specialist otorinolaringolog in potrdi, da ni drugih možnosti zdravljenja ter je na osnovi izgube sluha svetovan preizkus slušnega aparata.

Pri nas ponujamo vrhunske slušne aparate priznanega danskega podjetja z več kot 80 letno tradicijo, enega pionirjev na področju slušnih aparatov.

Poleg tega, da podjetje stremi k najbolj inovativnim rešitvam, ti aparati predstavljajo bistven tehnični preskok v primerjavi z večino dosedanjih slušnih aparatov.

Pri nas imamo veliko večino različnih modelov slušnih aparatov iz naše ponudbe na zalogi. Če je potrebna izdelava ušesnega vložka po meri, vam vzamemo odtis sluhovoda, jih naročimo in vas v roku 2-3 tednov povabimo na testiranje slušnih aparatov.

Če je vaša izguba sluha primerna za silikonsko kupolo, lahko slušne aparate dobite in testirate takoj.

V kolikor bi potrebovali ob uporabi aparatov dodatne informacije ali bi prišlo do težav, kot na primer mašenje ušesa ali težave pri spreminjanju nastavitev slušnega aparata, se pri nas lahko obrnete na specialista otorinolaringologa ali slušnega akustika.

testiranje slušnega aparata
slušni akustik

Prilagajanje in uporaba slušnih aparatov

Proces prilagajanja in uporabe slušnih aparatov je odvisen od izkušenosti uporabnika. Ljudje, ki prvič dobijo slušni aparat niti ne vedo kaj pričakovati in tako rabijo malo več vzpodbude pri nošenju in več navodil.

Strokovnjak za slušne aparate bo po prvih dnevih uporabe od vas želel tudi čim več informacij glede vaših občutkov v različnih slušnih okoljih, saj bo tako najlažje še natančneje nastavil vaš slušni aparat za še boljšo izkušnjo.

Skupni cilj vas in slušnega akustika mora biti, da aparat deluje tako, da nanj pozabite, ko ga nosite.

Pri ORL medicina d.o.o. smo osredotočeni na vaše individualne potrebe in nudimo kakovostne celostne rešitve. Če imate ali pa sumite, da imate težave s sluhom vas vabimo, da nas obiščete in izkoristite prednosti naših izdelkov in storitev.

Številne študije so pokazale pomembno zmanjšanje težav s komunikacijo, manj težav z osamljenostjo in manj depresije ob nošenju slušnih aparatov. Tako slušni aparati ne samo bogatijo naše socialno življenje, temveč imajo velik vpliv na možgane, saj ohranjajo vaše misli ostre, zmanjšujejo pojav psihičnih težav, lahko izboljšajo ravnotežje in orientacijo v prostoru.

Slušni aparat običajno upočasni napredovanje izgube sluha.

Če vam je bila svetovana uporaba slušnega aparata priporočamo, da z uporabo pričnete čimprej. V primeru redne uporabe slušnega aparata običajno izguba sluha ne napreduje tako hitro, lahko pa začne celo stagnirati.

Naročite se na testiranje sluha in slušnega aparata.

V primeru, da ugotovimo izgubo sluha pri kateri se priporoča nošenje slušnega aparata, lahko le tega tudi brezplačno testirate.

Nasveti akustika

Nasveti akustika

Pogosta vprašanja o slušnih aparatih

Zakaj mi slušni aparat piska?

Pri nas omogočamo brezplačno testiranje slušnih aparatov. To pomeni, da slušni aparat nastavimo glede na vašo izgubo sluha, vi pa ga nosite in testirate v domačem okolju in v drugih slušnih situacijah, ki jih doživljate v svojem življenju.

Kako dolgo zdržijo slušni aparati?

Življenjska doba slušnih aparatov je odvisna predvsem od načina uporabe, okolja v katerem ga uporabljate in tega kako sami skrbite zanj. Pri nas vam bomo podali natančne informacije kako najlažje in najbolj učinkovito podaljšati življenjsko dobo slušnega aparata.

Kako vem, če potrebujem slušni aparat?

Priporočamo, da se pri nas najprej opravi natančen pregled in meritev sluha. Glede na rezultate pa vam bomo nato svetovali ali je slušni aparat sploh potreben, ali ne.

Kakšno vrsto baterij uporabljajo? Kako pogosto jih je potrebno zamenjati?

Slušni aparati običajno uporabljajo različne velikosti cink-zrak baterij (odvisno od modela slušnega aparata). Baterije so uporabne 5 in 14 dni, kar je spet odvisno od velikosti baterij. Lahko pa se odločite tudi za slušni aparat s polnilno baterijo in ga vsak večer ali vsak drugi večer odložite v polnilec, podobno kot mobilni telefon.

Imam izgubo sluha na obeh ušesih. Je en slušni aparat dovolj?

Če je izguba sluha obojestranska, se za najboljšo izkušnjo priporoča uporaba dveh slušnih aparatov. Le tako bo uporabnik dobil nazaj občutek prostorskega zvoka, izboljšala pa se mu bo tudi orientacija v prostoru, saj bo vedel iz katere strani prihaja zvok.

Ali slušni aparati slabšajo sluh?

Ne. Ob pravilni indikaciji in nastavitvi slušnih aparatov le ti sluha ne slabšajo.

Ali slušni aparati sluh izboljšajo?

Ne. Slušni aparati samega sluha ne morejo izboljšati, lahko pa bistveno pripomorejo k poslušanju, razumevanju govora.

Ali je možno testiranje slušnega aparata?

Slušni aparat piska zaradi premalo tesnenja:

  • Morda se vam je naredil čep v ušesu in se zvok prehitro odbije nazaj.
  • Preverite, če je ušesni vložek pravilno vstavljen v uho.
  • Če imate debelo cevko preverite, ali je dovolj mehka.
  • Mogoče pri nastavitvi slušnega aparata ni bil opravljen test tesnenja.

Ali res slušni aparati hreščijo, šumijo?

Če slušni aparat nosite samo občasno je možno, da še niste dovolj privajeni na jakost zvoka. Najbolje je, da se oglasite pri svojemu slušnemu akustiku, ki vam bo lahko kakšno frekvenco tudi utišal in tako naredil slušni aparat bolj »udoben«.

Kako dolgo traja privajanje?

Privajanje na slušni aparat je lahko zelo hitro. Nekateri uporabniki, ga dajo na uho in praktično od začetka nosijo brez težav. Tisti z višjo izgubo sluha ponavadi potrebujejo več časa, saj se morajo možgani navaditi na bolj glasen zvok. To lahko traja tudi do pol leta.