Alergični rinitis

Alergijski rinitis je kronično vnetje nosne sluznice, ki ga povzročajo različni alergeni. V splošnem ločimo dve obliki alergijskega rinitisa in sicer sezonski alergijski rinitis (senen nahod) in trajni alergijski rinitis. Pri sezonskem alergijskem rinitisu se težave najpogosteje pojavijo v času cvetenja (spomladi, zgodaj poleti).  Težave lahko povzročajo cvetni prah trav, dreves in plevela. Pri trajnem alergijskem rinitisu pa se težave pojavljajo preko celega leta, saj so alergeni (plesni, pršice, dlaka hišnih ljubljenčkov, tekstilna vlakna,…) prisotni ves čas.

Simptomi senenega nahoda

Alergijski rinitis pomembno vpliva na kakovost življenja, lahko moti spanec, zmanjša delovno storilnost ter vpliva na preživljanje prostega časa.

Kaj ga povzroča:

Alergeni so načeloma neškodljive snovi iz okolja, na katere postane človek iz neznanega razloga občutljiv. V človeški organizem pridejo skozi dihala (cvetni prah, pršice) ali pa jih zaužijemo s hrano (jajca, oreški, soja, pšenična moka). Že ob prvem stiku s snovjo se aktivira imunski sistem, ob ponovnem stiku pa se sproži napad imunskega sistema, pri katerem se med drugim sproščajo povečane količine histamina, kar vodi do nadležnih težav. Alergijska reakcija se kaže z različnimi simptomi in sicer z vsemi zgoraj navedenimi težavami, lahko pa tudi oteženim dihanjem, koprivnico (urtikarijo), srbečico. V najhujšem primeru lahko pride do anafilaktične reakcije.

Simptomi:

Čisto bivalno okolje=manj alergijskih reakcij.

Pri celoletnem rinitisu to vključuje redno pranje posteljnine, sintetične prevleke za žimnice in blazine, redno in skrbno čiščenje stanovanja, pisarn, izogibanje talnim preprogam, ki niso narejene iz protialergijskih vlaken, itd.

Naročite se na pregled nosu

Ob natančnem pregledu nosu lahko posumimo tudi na alergijo.

Nasveti zdravnika/specialista

Nasveti zdravnika/specialista

Pogosta vprašanja

Ali obstaja kakšna napoved za cvetni prah?

Obstaja. Pri sezonskem alergijskem rinitisu je smiselno spremljati koledar cvetenja oziroma dnevno napoved koncentracije cvetnega prahu v zraku, ki je objavljena na spletni strani Agencije Republike Slovenije za okolje (www.arso.gov.si/vreme/napovedi in podatki/bio.html).