Ravnotežje

Ravnotežni sistem je pomemben za stabilizacijo telesa v prostoru in stabilizacijo slike v možganih ter za nemoteno gledanje brez premikanja slike, kljub premikanju telesa. Pri otrocih je neobhoden za razvoj stoje, sedenja, hoje, teka.

Kako poteka prvi pregled?

Obseg prvega pregled pri ORL specialistu je odvisen od pacientovega zdravstvenega stanja in njegovih potreb. Za čim boljšo obravnavo je potrebno pacientovo zaupanje in iskrenost.

Anamneza

Pogovor o vaših simptomih, preteklih boleznih, dosedanjih zdravljenjih in zdravstvenih stanjih.

Pregled

Vključuje pregled ušes z otomikroskopijo (ušesnim mikroskopom) ter orientacijski pregled ravnotežja s pomočjo Rombergovega testa in testa hoje.

Testi

Pri težavah z ravnotežjem najprej opravimo teste za oceno stanja sluha (ADG, timpanometrija, TOAE, DP). Za testiranje ravnotežja pa imamo na voljo več testov (kalorično testiranje z vodo (VTG), vHIT, VNG, SHIMP). Pri nas lahko opravimo tudi računalniško dinamično posturografijo (CDP-computerised dynamic posturography), ki je edina preiskava v Sloveniji in eni redkih v Evropi. 

Diagnoza

Na podlagi vseh zbranih podatkov in informacij bo specialist postavil diagnozo ter predlagal ustrezno zdravljenje, po potrebi bo predpisal zdravila in predlagal morebitne dodatne preiskave, oziroma predlagal pregled pri drugih specialistih.

Svetovanje

Specialist vam bo podal nasvete o tem kako preprečevati nastanek novih težav in kako ohranjati zdravje.

Ravnotežje se nanaša na sposobnost ohranjanja stabilnega položaja in gibanja telesa v prostoru ter vzdrževanja stabilnega vida, koordinacije in orientacije. Ravnotežje je kompleksen proces in je posledica sodelovanja ravnotežnih organov v notranjem ušesu, vida, proprioceptorjev (mišična in kitna vretena vratnih in obhrbteničnih mišic), kožnih receptorjev (za dotik) ter koordinacije in nadzora s strani centralnega živčnega sistema.

Organ za ravnotežje v notranjem ušesu je skrit v koščenem labirintu, ki se deli na tri dele. Prvi del predstavlja polžek v katerem se nahaja čutilo za sluh, drugi del so polkrožni kanali, ki so odgovorni za zaznavo rotacijskega gibanja glave, tretji del pa predstavlja preddvor v katerem sta vrečica (saculus) in mešiček (utriculus), ki zaznavata linearno gibanje in gravitacijo. Preko živčnih vlaken se te informacije prenašajo do možganskega debla in centra za ravnotežje v možganih.

Pri ravnotežju poleg notranjega ušesa sodelujejo tudi drugi organski sistemi. To so vizualni sistem, ki zaznava položaj in gibanje okolice, somatosenzorični sistem, ki zaznava položaj in gibanje telesa preko mišičnih in sklepnih receptorjev ter centralni živčni sistem, ki informacije iz vseh senzoričnih sistemov združi.

Težave, ki se lahko pojavijo ob okvari ravnotežnostnega sistema so omotica, vrtoglavica, nestabilnost, zanašanje pri hoji in težave pri ohranjanju ravnotežja med hitrimi premiki.

Pomembno je, da specialist ugotovi pravi vzrok za motnje ravnotežja, ker je zdravljenje odvisno od njihovega vzroka in lahko vključuje zdravila, vaje za ravnotežje, fizioterapijo ter v nekaterih primerih tudi kirurški poseg.

Čim več delajte vaje za ravnotežje.

Pri izvedbi vaj boste ugotovili kateri gibi so za vas najmanj prijetni. Priporočamo, da te gibe še bolj vadite, saj boste tako prej prišli do cilja.

Diagnostika ravnotežja

Za testiranje ravnotežja imamo na voljo več testov: kalorično testiranje z vodo (VTG), vHIT, VNG in SHIMP test. Pri nas lahko opravimo tudi računalniško dinamično posturografijo (CDP-computerised dynamic posturography) na napravi CDP Bertec, ki je edina takšna v Sloveniji in ena redkih v Evropi.

Kalorično testiranje (VTG): S hladno ali toplo vodo stimuliramo vestibularni sistem in s pomočjo opazovanja oči preučujemo kako je sistem odreagiral. S tem postopkom dobimo informacijo kako dobro delujejo polkrožni kanali v notranjem ušesu, ki so odgovorni za zaznavanje rotacijskih gibov glave. 

Test virtualne hitrosti glave (vHIT) je neivazivni test, ki omogoča merjenje hitrosti in natančnosti gibanja oči med hitrimi premiki glave. vHIT testiranje se uporablja pri ocenjevanju funkcije polkrožnih kanalov, ki so del vestibularnega sistema v notranjem ušesu.

Videonistagmografija (VNG) je naprednejša različia testa, imenovanega nistagmografija, ki meri gibanje oči, zlasti nistagmus. Ta se pojavi kot odziv na različne dražljaje, kot so spremembe položaja telesa ali hitri premiki glave. VNG testiranje se uporablja za diagnosticiranje različnih motenj vestibularnega sistema, vključno z omotico, Menierovo boleznijo, benignim pozicijskim paroksizmalnim vertigom (BPPV) in drugimi. Je pomembno orodje za ocenjevanje delovanja vestibularnega sistema in prispeva k razumevanju vzrokov in simptomov težav z ravnotežjem.

SHIMP (The Suppression Head Impulse Test) je diagnostični test, ki se uporablja za ocenjevanje delovanja vestibulo-okulorefleksa (VOR), ki je odgovoren za stabilizacijo vida med premiki glave. VOR pomaga ohranjati vizualno ostrino na predmetu, tudi ko se glava premika.

CDP (computerised dynamic posturography) je specializirano diagnostično orodje, ki se uporablja na področju ocenjevanja ravnotežja in odpravljanja težav z ravnotežjem. Je računalniško podprt sistem, zasnovan za merjenje človekove sposobnosti ohranjanja ravnotežja v različnih senzoričnih in okoljskih pogojih. 

Sistem CDP je sestavljen iz: 

  • Plošče – za merjenje središče pritiska, ki ga izvajajo stopala osebe med nalogami ravnotežja. Povezana je z računalnikom, ki beleži in analizira podatke v realnem času.
  • Kupole – za prikaz navidezne resničnosti (vožnja avtomobila, sprehod po trgovini,…)

Preventiva

Dobro ravnotežje je ključnega pomena za zmanjšanje tveganja padcev in poškodb ter za ohranjanje splošne telesne funkcije. Preventivni ukrepi vam pri ohranjanju in izboljšanju ravnotežja lahko zelo pomagajo in preprečijo nepotreben padec. 

Z našo napravo CDP Bertec lahko že pred pojavom neljubega dogodka ugotovimo kje so vaše šibke točke in vam na podlagi rezultatov pripravimo navodila in vaje, kako določen segment ravnotežnega sistema izboljšati, da se zmanjša možnost padca.

Nekaj preventivnih ukrepov navajamo spodaj:

Redna telesna dejavnost: hoja, plavanje, joga, tai chi in pilates so vadbe ki okrepijo mišice, izboljšajo koordinacijo in stabilnost ter pripomorejo k boljšemu ravnotežju.

Krepitev mišic: krepitev mišic trupa in nog pripomore k boljši stabilnosti telesa. Močne mišice lažje preprečujejo padce.

Vaje za ravnotežje: V svojo vadbo lahko vključite tudi vaje za izboljšanje ravnotežja, kot so stoja na eni nogi in druge vaje, ki naše telo silijo iz ravnotežja. 

Pravilna prehrana in hidracija: Uživanje uravnotežene prehrane in zadostna hidracija lahko pripomoreta k ohranjanju zdravih mišic in kosti ter zmanjšata tveganje za izgubo ravnotežja.

Izogibanje alkoholu in drogam: Alkohol in določena zdravila vplivajo na koordinacijo našega telesa in tako tudi na ravnotežje. Zmanjšanje zaužite količine alkohola ter skrbno jemanje zdravil pod zdravniškim nadzorom lahko pomaga ohraniti ravnotežje.

Pregledi pri okulistu: Redni pregledi oči lahko preprečijo težave z vidom, ki lahko vplivajo na ravnotežje. Očala ali kontaktne leče z ustrezno korekcijo vida so pomembni za ohranjanje dobrega ravnotežja.

Varen dom: Odstranite ovire, ki bi lahko povzročile padce kot so recimo preproge, kabli, neenakomerne površine, itd. in poskrbite za dobro osvetlitev prostorov.

Prava obutev: Obutev naj nudi dobro oporo in stabilnost ter preprečuje zdrs.

Previdnost: Pri izvajanju aktivnosti, ki zahtevajo večjo pozornost za ravnotežje, kot so stopnice, neravne površine ali druge potencialno tvegane situacije, bodite še dodatno previdni.

Zdrav življenjski slog: Poskrbite za kvaliteten spanec, izogibajte se stresu (oz. ga kvalitetno upravljajte) in upoštevajte splošne smernice za zdrav življenjski slog. Tako bo vaše telo v boljši kondiciji in tako tudi bolj sposobno loviti ravnotežje.

Ob pojavu težav z ravnotežjem ali vrtoglavice se oglasite pri najbližjem ORL specialistu, ki bo lahko z natančnimi diagnostičnimi testi ugotovil vzrok vaših težav. Lahko vas bo napotil do kakšnega drugega specialista ali pa pripravil načrt vaj primeren vašim potrebam in sposobnostim.

Naročite se na pregled ušes in testiranje ravnotežja.

Poleg klasičnih diagnostičnih postopkov za testiranje ravnotežja, lahko pri nas celovito ocenimo vaše ravnotežje z računalniško dinamično posturografijo na edini takšni napravi v Sloveniji.

Nasveti zdravnika

Nasveti zdravnika

Pogosta vprašanja

Ali je lahko vrtoglavica povezana z boleznimi ušes?

Da, sluh in ravnotežje sta povezana, tako lahko tudi različne bolezni prizadanejo oba sistema hkrati.

Ali lahko nevrološke bolezni povzročijo težave z ravnotežjem?

Da, pogosto so nevrološke bolezni (Parkinsonova bolezen, multipla skleroza, nevrodegenerativne bolezni, stanja po možganskih kapeh,…) vzrok za težave z ravnotežjem.

Se vrtoglavica in omotica razlikujeta?

O vrtoglavici govorimo, kadar pacient opisuje, da se prostor vrti okoli njega (kot na vrtiljaku), ali pa se sam vrti v prostoru. Pri omotici pacienti opisujejo plesanje, temnenje, meglenje pred očmi. Pri težavah z ravnotežjem lahko pride tudi do slabosti, bruhanja, nestabilnosti pri stoji, zanašanja pri hoji, težavam z orientacijo. Zato je zelo pomembno, da poskušate čimbolj natančno opisati svoje težave.