Mandlji pri otrocih

Otroci so zaradi nekaj razlogov bolj dovzetni za vnetje mandljev (tonzilitis) kot odrasli. V vrtcu ali šoli so nenehno obkroženi z mikrobi, niso tako dobri pri umivanju rok in bontonu kihanja ali kašljanja, zato je v njihovem okolju več mikrobov. Njihovo grlo je manjše in mnogi imajo velike mandlje, kar lahko povzroči težave z dihanjem in apnejo v spanju.

Simptomi vnetih mandljev

Tonzilitis najpogosteje prizadene otroke od predšolske starosti do srednjih najstniških let. Pogosti znaki in simptomi tonzilitisa vključujejo:

Pri majhnih otrocih, ki ne morejo opisati, kako se počutijo, lahko znaki tonzilitisa vključujejo:

Nalezljivo.

Mikroorganizmi, ki povzročajo virusni in bakterijski tonzilitis, so nalezljivi. Zato je najboljša preventiva dobra higiena.

Naročite otroka na pregled žrela

Osebje z dolgoletnimi izkušnjami bo poskrbelo, da se bo otrok med pregledom počutil čimbolj sproščeno.

Nasveti zdravnika/specialista

Nasveti zdravnika/specialista

Pogosta vprašanja

Ali povečani mandlji ovirajo dihanje med spanjem?

Nekateri otroci imajo večje mandlje kot drugi in včasih le ti ovirajo dihanje.  Težava se pokažejo običajno ponoči, ker je telo v nagnjenem položaju. Posledice slabega spanja pa se kažejo čez dan. Otroci lahko kažejo nemirno ali nepredvidljivo vedenje, razdražljivost in slabo sodelovanje.

Ali ima otrok večkrat vnetje grla zaradi mandljev?

Ponavljajoče se okužbe grla pomenijo, da obramba telesa ne more slediti. Mandlji pomagajo preprečiti vstop bakterij in virusov, a ker so ena od prvih obrambnih linij telesa, so včasih preobremenjeni in se tudi sami okužijo.

Kdaj je potrebno mandlje odstraniti?

Pri ponavljajočih se vnetjih mandljev, se pravi 5 angin letno dve leti zapored,  obstrukciji dihalnih poti ali  kadar močno ovirajo spanec in se razvije spalna apneja.

Ali vnetje mandljev povzroča slab zadah pri otrocih?

Vnetje mandljev lahko povzroča slab zadah.