Motnje požiranja

Požiralnik igra ključno vlogo pri hranjenju, ki je življenjska potreba in tudi eden največjih užitkov. Vendar motnje požiranja lahko to močno omejijo in povzročijo nelagodje in morebitne zaplete. Požiralnik je del prebavnega sistema, ki je odgovoren za prenos hrane in tekočine iz ust v želodec. Del požiralnika je tudi spodnja zapiralka, ki preprečuje zatekanje želodčne vsebine nazaj v požiralnik. Zaradi zatekanja želodčne kisline iz želodca navzgor lahko pride ne samo do draženja požiralnika, temveč tudi spodnjega dela žrela in grla.

Pogosti simptomi

Pogosti vzroki

Pogoste težave s požiranjem se lahko začnejo razvijati tudi s starostjo, ker postane zapora grla počasnejša. Počasnejša pa je tudi peristaltika v žrelu in odpiranje zgornjega sfinktra.  Ker je zapora dihalnih poti slabša, hrana in tekočina pogosteje zaideta v sapnik in pljuča. 

Veliko bolnikov po možganski kapi, je pri požiranju in hranjenju zelo hitrih in nekontroliranih zato potrebujejo več pozornosti, da ne pride do aspiracije. Na voljo so tudi različni pripomočki za lažje hranjenje in pitje, posebno prilagojen pribor, skodelice ali lončki.

Starost lahko vpliva na motnje požiranja.

Pogoste težave s požiranjem se lahko začnejo razvijati tudi s starostjo, ker postane zapora grla počasnejša. Počasnejša pa je tudi peristaltika v žrelu in odpiranje zgornjega sfinktra.  Ker je zapora dihalnih poti slabša, lahko hrana in tekočina pogosteje zaideta v sapnik in pljuča. 

Naročite se na pregled žrela in grla.

Kar ne bomo videli s prostim očesom, bomo pregledali endoskopsko. Na vašo željo lahko pregled spremljate tudi na velikem zaslonu.

Nasveti zdravnika/specialista

Nasveti zdravnika/specialista

Pogosta vprašanja

Babica težko požira tekočino po možganski kapi, kako lahko tekočino nadomestimo?

V lekarni lahko kupite praške z namenom zgoščevanja tekočin. Po navodilih proizvajalca tekočine zgostite do te mere, da bo gospa lahko brez zatikanja tekočino požirala.

Ali lahko pride do pljučnice zaradi motenj požiranja?

Nezdravljena disfagija lahko predstavlja tveganje, kot je vdor hrane ali tekočine v dihalne poti (aspiracija). To lahko povzroči okužbo pljuč ali pljučnico.

Kdaj naj se naročim k specialistu zaradi motenj požiranja?

Kadar se vaša disfagija ponavlja  več kot 14 dni in to ni več enkratna stvar, ampak del vsakdanjika.