Tinitus

Šumenje v naravi je lahko zelo prijetno. Večini ljudi prija šumenje reke, morja, gozda itd… Žal pa niso vsa šumenja, ki jih slišimo, tako prijetna. Tinitus je pojav piskanja in šumenja v glavi, s katerim se sooča veliko ljudi. Tinitus se najpogosteje izrazi v tihih prostorih, ko se okolje umiri, pisk ali šum v ušesu ali glavi pa ostane.

Pogosti vzroki tinitusa

Najpogosteje se tinitus pojavi zaradi akustične travme, sledijo poškodba glave, eksplozije, nihajna poškodba vratu, vnetja ušes, sinusitis in stres. Povzročijo ali poslabšajo ga lahko ušesne operacije, splošna anestezija, ototoksična zdravila (aminoglikozidi, diuretiki zanke, kemoterapevtiki, antimalariki, salicilati) in neototoksična zdravila (antidepresivi, antiepileptiki, antihipertenzivi, blokatorji beta adrenergičnih receptorjev, opioidi, kofein, antihistaminiki). Pojavlja se tudi kot simptom specifičnih bolezni, in sicer pri Menierovi bolezni, vestibularnem švanomu, otosklerozi, multipli sklerozi, Wilsonovi bolezni in intrakranialni hipotenziji. 

Obstaja več teorij nastanka, ki se med seboj ne izključujejo, saj tinitus lahko nastane kot posledica okvar ali sprememb različnih struktur na poti zaznavanja, procesiranja in čustvenega doživljanja zvoka. Ker je velikokrat povezan z izgubo sluha in ker ga zaznavamo v ušesih, so prve teorije kot vzrok izpostavile poškodbo notranjega ušesa – polža (cohleae). Kasneje, ko so ugotovili, da kirurška prekinitev slušnega živca, tinitusa ne odpravi vedno, so predvidevali, da je vzrok nastanka poškodba polža, izvor pa je centralen. Zdaj prevladuje mnenje, da možgani zaradi patoloških sprememb v ušesu in slušnem živcu prejemajo spremenjene signale, ki povzročijo plastično preoblikovanje v centralnih slušnih strukturah, kar se odraža kot tinitus.

Zakaj ORL medicina?

ORL medicina je moderno zasnovana ambulanta, katere cilj ni samo zdravljenje, temveč tudi preprečevanje nastanka bolezni ter poslabšanja, v primeru, da zdravljenje ni uspešno. V prijetnem in sproščenem okolju vas bomo celostno obravnavali in prisluhnili vašim skrbem glede vaše zdravstvene težave.
V naši ambulanti vam lahko, poleg izmere sluha, lociramo tudi frekvenco in jakost tinitusa. Svetovali vam bomo, kako se privaditi nanj in kako ga omiliti. Obstaja več načinov s katerimi lahko predvsem začetne faze tinitusa omilimo in se na zvoke v ušesu toliko navadimo, da možgani pozabijo na njih. Z nastavitvijo slušnega aparata vam lahko tudi praktično pokažemo kako se tinitus maskira.

Uporabljajte zaščito za ušesa.

Čepki za ušesa lahko preprečijo akustično travmo, ki je najpogostejši vzrok za pojav tinitusa. Predlagamo čepke po meri vašega ušesa, saj bo tako uporaba čepkov bolj udobna.

Naročite se na pregled ušes in testiranje sluha.

Pri nas lahko z najsodobnejšo opremo, poleg klasičnih testiranj bobniča in sluha, opravimo tudi akustično meritev sluhovoda in lociramo tinitus.

Nasveti specialista

Nasveti specialista

Pogosta vprašanja

Kakšen zvok slišijo ljudje s tinitusom?

Tinitus se lahko izrazi kot piskanje, šumenje, prasketanje, brnenje in podobno zvoki.

Ali ta zvok slišijo tudi ostali?

Ne. Tinitus je zvok, ki ga sliši samo oseba s tinitusom.

Ali se da tinitus pozdraviti?

Žal tinitusa ni mogoče pozdraviti, lahko se omili ali pa zamaskira. Maskiranje tinitusa je najbolj učinkovito s slušnim aparatom, ki zvoke iz okolice, na frekvenci kjer se je pojavil tinitus, ojača do slušnega praga in tako zamaskira zvok ki se je uporabniku pojavil v glavi.