Mandlji in žrelnica

Mandlji igrajo bistveno vlogo pri ohranjanju zdravja. Te majhne blazinice ovalne oblike na zadnji strani grla so del imunskega sistema in proizvajajo bele krvničke. Te celice napadajo in preprečujejo mikrobe, ki vstopijo v vaše telo in povzročijo, da zbolite. Čeprav so mandlji majhni, lahko povzročijo precejšnjo bolečino in nelagodje, če so vneti. To vnetje se imenuje tonzilitis.

Simptomi vnetja

Mandlji so prva obrambna linija imunskega sistema pred bakterijami in virusi, ki vstopijo v vaša usta. Zaradi te funkcije so lahko mandlji še posebej občutljivi na okužbe in vnetja. Vendar pa delovanje imunskega sistema mandljev po puberteti upade – dejavnik, ki je lahko vzrok za redke primere tonzilitisa pri odraslih.

Včasih ima lahko oseba vnetje mandljev enkrat ali dvakrat brez težav. Toda pri nekaterih ljudeh se pojavlja večkrat, se ne odziva na zdravljenje ali povzroča zaplete. 

Spiranje ust s slano vodo.

Grgranje tople slane vode lahko prepreči, da bi bakterije ali virusi prišli v vaše mandlje in povzročili težave. Poleg tega lahko pomaga pri lajšanju bolečin, povezanih s kamni na mandljih.

Naročite se na pregled mandljev.

Poleg pregleda mandljev jih ob določenih težavah tudi speremo.

Nasveti specialista

Nasveti specialista

Pogosta vprašanja

Zakaj se mandlji okužijo?

Mandlji so prva obrambna linija imunskega sistema pred bakterijami in virusi, ki vstopijo v vaša usta. Zaradi te funkcije so lahko mandlji še posebej občutljivi na okužbe in vnetja.