Otroška ORL

Otroci so zelo občutljiva populacija. Zaradi malo izkušenj ali pa slabih izkušenj pri zdravniku, je lahko za otroka pregled pri zdravniku zelo stresen, čeprav je običajno pregled pri specialistu otorinolaringologu neinvaziven in neboleč. Ker pregled po navadi vzame malo več časa in energije, nekateri specialisti ne obravnavajo pediatrične populacije. Pri nas obravnavamo tudi otroke.

Mandlji pri otrocih

Zamašen nos

Žrelnica

Kako poteka prvi pregled?

Obseg prvega pregled pri ORL specialistu je odvisen od pacientovega zdravstvenega stanja in njegovih potreb. Za čim boljšo obravnavo je potrebno pacientovo zaupanje in iskrenost.

Anamneza

Pogovor o otrokovih simptomih, preteklih boleznih, dosedanjih zdravljenjih in zdravstvenih stanjih.

Pregled

Vključuje pregled ušes z otomikroskopijo (ušesnim mikroskopom), pregled nosu s prednjo rinoskopijo (osnovni pregled), pregled ustne votline, žrela  ter otipanje vratu.

Testi

Če je potrebno, bo zdravnik opravil dodatne diagnostične preiskave;  timpanometrijo, avdiometrijo, TOAE, DP (stanje sluha), kalorično testiranje, vHIT, VNG (stanje ravnotežja)  in druge teste.

Diagnoza

Na podlagi vseh zbranih podatkov in informacij bo specialist postavil diagnozo ter predlagal ustrezno zdravljenje, po potrebi bo predpisal zdravila in predlagal morebitne dodatne preiskave, oziroma predlagal pregled pri drugih specialistih.

Svetovanje

Specialist vam bo podal nasvete o tem kako preprečevati nastanek novih težav in kako ohranjati zdravje.

Katera področja obravnavamo?

Pri nas obravnavamo vsa najpogostejša stanja, ki se pojavljajo pri otrocih. Ta stanja so npr. vnetje ušes, zamašen nos, težave z žrelnico,  vnetja žrela (težave z mandlji), otekline na vratu, dihanje skozi usta, slabši sluh, vrtoglavica, težave z ravnotežjem, itd.

Vnetje ušes je pogosto posledica okužbe zgornjih dihal (prehlad, gripa, itd). Vnetja ušes se pogosteje pojavljajo pri otrocih že zaradi položaja Evstahijeve troblje in velikosti same žrelnice. 

Zamašen nos je simptom, ki se tudi običajno pojavi ob vnetju zgornjih dihal (prehlad, gripa,…), lahko pa je posledica alergije (seneni nahod,…), deviacije nosnega septuma, vnetja sinusov, vpliva dražečih snovi, itd. 

Žrelnica se nahaja za in nad nosnima votlinama v nosnem delu žrela (nasofarinks-epifarinks) Če opazite, da ima vaš otrok težave, kot so dihanje skozi usta, smrčanje, pogosta vnetja ušes je za te težave lahko vzrok povečana žrelnica. Pomembno, je da obiščete zdravnika specialista.

Zakaj ORL medicina?

ORL medicina je moderno zasnovana ambulanta, katere cilj ni samo zdravljenje, temveč tudi preprečevanje nastanka bolezni ter poslabšanja, v primeru, da zdravljenje ni uspešno. V prijetnem in sproščenem okolju  bomo vašega otroka celostno obravnavali in prisluhnili vašim skrbem glede njegovih zdravstvenih težav. 

Specialistka, ki običajno obravnava otroke je zelo empatična in ima več kot 20 letne izkušnje na področju otorinolaringologije.  V svoji praksi je obravnavala tudi zelo majhne otroke, stare samo nekaj dni. 

Veliko ljudi ne zna pravilno izpihovati nosu.

Pri izpihovanju nosu si pomagajte s fiziološko raztopino, ki bo omehčala izcedek in vam olajšala izpihovanje. 

Naročite otroka na pregled

Osebje z dolgoletnimi izkušnjami bo poskrbelo, da se bo otrok med pregledom počutil čimbolj sproščeno.

Nasveti specialista

Nasveti specialista

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj narediti, če otrok smrči?

Pogosto je pri otrocih smrčanje posledica intenzivnejšega delovanja limfatičnega tkiva (mandlji, žrelnica), lahko je povezano s težavami s požiranjem ali  s težavami z dihanjem na nos. Pri otrocih je vzrok za zamašen nos običajno prehladno obolenje, lahko je vzrok otekanje sluznice zaradi alergije ali pa je vzrok povečana žrelnica. Če težave vztrajajo več kot 14 dni, je potreben pregled pri specialistu

Otrok ima zelo pogosta vnetja ušes, ali to vpliva na sluh?

Kljub ponavljajočim se vnetjem ušesa, redko pride do trajnih okvar sluha. Je pa vsekakor smotrno, da ob ponavljajočih vnetjih ušes otroka pogleda tudi specialist otorinolaringolog.

Kako otroku očistimo maslo v ušesih?

Ušesno maslo je pomembna zaščita naših sluhovodov, saj pomaga pri čiščenju sluhovodov, učinkuje antibakterijsko in masti ter vlaži kožo sluhovoda. Odsvetujemo čiščenje ušes s paličicami. Po umivanju glave, tuširanju, kopanju otroku nežno obrišite vhod v sluhovod s čisto bombažno krpico.