Uho in sluh

Ko slišimo besedo uho, je verjetno naša prva asociacija, da je to eden od dveh štrlečih delov na glavi, ki je zgrajen iz hrustanca, na katerega lahko obesimo nakit, očala in slušni aparat. Pa vendar je uho veliko več kot to. 

Zamašeno uho

ravnotežja

Slabši sluh

Bolečina v ušesu

aparati

Tinitus

Kako poteka prvi pregled pri otorinoralingologu?

Obseg prvega pregled pri ORL specialistu je odvisen od pacientovega zdravstvenega stanja in njegovih potreb. Za čim boljšo obravnavo je potrebno pacientovo zaupanje in iskrenost.

Anamneza

Pogovor o vaših simptomih, preteklih boleznih, dosedanjih zdravljenjih in zdravstvenih stanjih.

Pregled

Vključuje pregled ušes z otomikroskopijo (ušesnim mikroskopom), pregled nosu s prednjo rinoskopijo (osnovni pregled), pregled ustne votline, žrela in grla ter otipanje vratu.

Testi

Če je potrebno, bo zdravnik opravil dodatne diagnostične preiskave; endoskopske preiskave (pregled nosne votline, žrela grla), timpanometrijo, avdiometrijo, TOAE, DP (stanje sluha), kalorično testiranje, vHIT, VNG (stanje ravnotežja)  in druge teste. 

Diagnoza

Na podlagi vseh zbranih podatkov in informacij bo specialist postavil diagnozo ter predlagal ustrezno zdravljenje, po potrebi bo predpisal zdravila in predlagal morebitne dodatne preiskave, oziroma predlagal pregled pri drugih specialistih.

Svetovanje

Specialist vam bo podal nasvete o tem kako preprečevati nastanek novih težav in kako ohranjati zdravje.

Pogoste težave z ušesi

Uho je organ, ki nam omogoča zaznavanje zvoka in ohranjanje ravnotežja. Sestavljeno je iz treh delov: zunanjega ušesa, srednjega ušesa in notranjega ušesa.

Tisti del ušesa, ki ga vidimo, se imenuje zunanje uho. Zunanje uho sestavljata uhelj in sluhovod. Uhelj je sestavljen iz zunanjega (helix) in notranjega (antihelix) ukrivljenega robu ter štrlečega dela (tragus), ki delno zapira sluhovod. Dolžina sluhovoda je približno 3,5 cm, premer pa od 0,5 do 1cm. Sprednjo in spodnjo tretjino zunanje stene oblikuje hrustanec, zadaj in zgoraj je vezivni del, stene srednje in notranje tretjine pa so koščene. Koža v sluhovodu vsebuje lojnice in ceruminozne žleze, ki proizvajajo naravno zaščito – ušesno maslo (cerumen). Osnovna naloga zunanjega ušesa je sprejemanje in usmerjanje zvočnih valov proti srednjemu ušesu. Uhelj deluje kot lijak, ki zbere zvoke iz okolice in jih usmeri v sluhovod. Cerumen v sluhovodu uho čisti, neguje in ščiti pred umazanijo in patogenimi organizmi.

Za sluhovodom se nahaja srednje uho. Srednje uho je sestavljeno iz bobniča (tanka in napeta membrana), treh koščic – kladivca (malleus), nakovalca (incus) in stremenca (stapes) ter Evstahijeve cevi. Srednje uho je preko Evstahijeve cevi na nivoju nazofarinksa povezano z žrelom. Ključna vloga srednjega ušesa je povečanje moči zvočnih valov, za zagotovljanje učinkovitega prenašanja zvoka iz srednjega v notranje uho. Ko zvočni valovi dosežejo bobnič, ta začne vibrirati. Ta vibracija se prenaša na verigo slušnih koščic, ki so prenosnik zvoka, povezujejo srednje uho z notranjim ušesom, ker prenašajo zvočno valovanje na polžka. 

Najgloblji del ušesa je notranje uho, odgovorno je za pretvorbo zvočnih valov v električne signale, ki so razumljivi možganom.  V njem pa se nahaja tudi organ za ravnotežje. Notranje uho se nahaja  v kostnem labirintu in vsebuje strukture, ki so ključne za več čutil. Sestavljeno je iz treh delov. Polkrožni kanali omogočajo ravnotežje in sledenje oči med gibanjem. Preddvor vsebuje mešiček (utrikulus) in vrečico (sakulus), ki sta odgovorna za ravnotežje med mirovanjem (gravitacija in nagib glave). Koščeni polž (kohlea) vsebuje tekočino in slušne čutnice, imenovane dlačice. Ko se vibracija iz slušnih koščic prenese na polža, se tekočina začne premikati, kar povzroči upogibanje dlačic. To upogibanje sproži električne signale, ki se prenašajo po slušnem živcu do možganov. 

Celoten sistem ušesa je izjemno zapleten in tudi izjemno usklajen. Vsak majhen delček ušesa ima specifično nalogo pri zaznavanju zvoka in ohranjanju ravnotežja. Kadar nastanejo motnje ali težave v enem od delov ušesa, se lahko pojavijo težave s sluhom ali ravnotežjem. Zato je zelo pomembno, da skrbimo za zdravje ušesa in redno spremljamo morebitne spremembe ali težave, ki se pojavijo.

Ne čistite si ušes z vatirano palčko.

Odsvetujemo čiščenje ušes z vatiranimi palčkami, vsako draženje sluhovoda namreč še dodatno pospeši tvorbo ušesnega masla, lahko pa pride tudi do vnetja ali poškodbe sluhovoda ali celo bobniča in globljih struktur.

Naročite se na pregled ušes in testiranje sluha.

Pri nas lahko poleg klasičnih testiranj sluha, opravimo tudi akustično meritev sluhovoda.

Nasveti specialista

Nasveti specialista

Pogosta vprašanja in odgovori

Ali otrok v materinem trebuhu sliši?

Uho je popolnoma razvito v 24. embrionalnem tednu, takrat dojenček v maternici že zaznava zvoke iz okolja.

Ali ušesa po rojstvu rastejo?

Ob rojstvu otroka je notranje uho že dokončne velikosti medtem , ko uhlji rastejo nekje do pubertete.

Kaj lahko naredim, ko mi v uho pride voda?

Po tuširanju, kopanju svetujemo, da vhod v sluhovod nežno obrišete z mehko bombažno krpico, ob tem lahko glavo nagnete na stran in počakate nekaj sekund, da voda izteče. 

Ali sta sluh in ravnotežje povezana?

Notranje uho je sestavljeno iz organa za sluh in za ravnotežje, torej sta sluh in ravnotežje nedvomno povezana. Pri težavah s sluhom, zdravnik vedno povpraša, kako je z ravnotežjem, ob obravnavi ravnotežnostnih motenj, pa je vedno potrebno najprej preveriti sluh.