Izcedek iz nosu

Izcedek iz nosu je pogosta in nadležna težava, ki je lahko tudi simptom različnih obolenj. Nenehno smrkanje in brisanje nosu je neprijetno in vpliva na dejavnost v službi, doma in v šoli.

Zakaj pride do izcedka iz nosu?

Nos ima tri pomembne naloge. Zrak, ki potuje skozi nos v spodnja dihala se v nosu navlaži, segreje in očisti. Funkcija nosne sluznice, je, da ujame dražeče snovi, bakterije, viruse in druge škodljive organizme. Le ti se izločajo s kihanjem in izpihovanjem nosu ali pa se prenesejo v zadnji del nosne votline, kjer zdrsnejo v želodec in jih uniči želodčni sok. Ob draženju se nosna sluznica zadebeli, bolj prekrvavi hkrati pa pride do dodatnega izločanja sluzi. 

Barva in gostota izcedka se spreminjata. Pri prehladu, alergiji je izcedek praviloma voden ali belkast, ni zastajanja, smradu. Pri spremenjenih razmerah, kot so bakterijsko vnetje, ali pa anatomske spremembe ali po na primer večjih posegih v nosu, pa je izcedek lahko gnojen (umazano bel, zelen, rjav) ali krvavkast, če je prišlo do lokalne krvavitve.

Najpogostejši vzroki za nastanek izcedka iz nosu:

Pogosta težava, ki je neprijetna in vpliva na naš vsakdanjik.

Da se izognete težavam, ki jih povzroča izcedek iz nosu, se izogibajte alergenom, cigaretnemu dimu, uživajte veliko tekočine (čaji, voda, juhe, …) in spite z nekoliko dvignjenim vzglavjem.

Naročite se na pregled nosu

S pogovorom in natančnim pregledom bomo ugotovili vzrok vaših težav.

Nasveti zdravnika/specialista

Nasveti zdravnika/specialista

Pogosta vprašanja

Ob prehladu se mi je v izcedku pojavila tudi kri, je to nevarno?

Kri v izcedku ob prehladnem obolenju je le redko posledica resnejše patologije. Običajno so vzrok razširjene, ranljivejše žilice, ki ob povečani prekrvavitvi ter nabrekanju in draženju zakrvavijo. Če krvavitev po prenehanju preglada ne izzveni je potreben pregled pri specialistu.

Zelo pogosto imam voden izcedek iz nosu, občasno me pečejo oči, je to lahko alergija?

V primeru pogostega izcedka iz nosu je smiselno opraviti pregled pri specialistu otorinolaringologu, da opravi pregled nosu, priporočen pa je tudi pregled pri alergologu, za izključitev morebitne alergije.

Predšolski otrok je pogosto prehlajen, ima obojestranski izcedek iz nosu, kaj lahko naredimo?

Pri majhnih otrocih je zelo pomembno, da jih čim prej naučimo pravilne toalete nosu (izpihavanje vsake nosnice posebej pri zaprtih ustih), za hitrejše prebolevanje virusnih obolenj. Pomembno pa je tudi čiščenje nosu s pršili na bazi  morske vode ali s fiziološko raztopino.