Tujek v grlu

Tujek v grlu lahko onemogoči pretok vdihanega zraka, to pripelje do težkega dihanja ali celo do zapore dihalne poti, kar je urgentno stanje. Najpogosteje je tujek kos slabo prežvečene hrane, pri otrocih pa tudi različni predmeti.

Pogosti vzroki tujka v grlu

Tujek v grlu povzroča

Do tujka v grlu lahko pride zaradi govorjenja med jedjo, prehitrega vnosa hrane,… Pri otrocih je največji dejavnik tveganja poskakovanje medtem, ko ima v ustih hrano ali ko joka med jedjo.

Ko je občutek tujka v grlu stalen ali dolgotrajen je potreben obisk pri specialistu.

Tujek v grlu je urgentno stanje. Občutek tujka pa je lahko kaj drugega.

Do urgentnega stanja lahko pride zaradi govorjenja med jedjo, prehitrega vnosa hrane,… Pri otrocih je največji dejavnik tveganja poskakovanje medtem, ko ima v ustih hrano ali ko joka med jedjo.

Naročite se na pregled žrela in grla.

Opravili bomo pregled grla.

Nasveti specialista

Nasveti specialista

Pogosta vprašanja

Ali imam zaradi vnetja grla občutek tujka v grlu?

Vnetje grla, lahko povzroči občutek tujka v žrelu, oziroma grlu. Tudi težave z zatekanjem želodčne kisline iz požiralnika proti žrelu in grlu lahko povzroči občutek cmoka.

Kako bo specialist preveril, če imam v grlu tujek?

Specialist otorinolaringolog bo s pomočjo naglavne lučke ter ogledala pogledal vaše grlo, v nekaterih primerih pa se bo odloči za pregled s pomočjo endoskopa, ki ga skozi nos uvede do grla.

Kako vem, da imam tujek v grlu?

Če je tujek večji je človek, dihalno ogrožen, pri manjših tujkih, se kažejo znaki kot je  nelagodje, bolečina v grlu, povečano slinjenje,  lahko bruhanje, kolcanje, kašljanje. 

Kdaj obiščem specialista zaradi cmoka v grlu?

Občutek cmoka v grlu običajno, ni povezan s hujšimi boleznimi, vendar če vztraja več kot 14 dni je smiselno opraviti pregled pri specialistu.