Nos je prvi organ našega respiratornega sistema. V nosu se zrak očisti, navlaži in segreje. Pomembna funkcija človeškega nosu je čiščenje majhnih delcev. V nosnicah so številne dlačice, ki delujejo kot filter in ulovijo prah in umazanijo iz zraka, še preden prideta do pljuč.

TOALETA NOSU 

Nos je pomemben del imunskega sistema in prva obrambna linija pred mikrobi, ki se prenašajo z zrakom. Dlačice in sluz, ki nastane v nosnih celicah in sinusih, omogočajo čiščenje nosu s tem, ko proti zadnjemu delu nosu potiskajo prah, viruse in bakterije. Ob okužbah se količina sluzi poveča, postane gostejša in spremeni svojo barvo v rumeno ali zeleno. Na poti skozi nosnice  se zrak ovlaži in segreje na primerno temperaturo. Neprečiščeni zunanji zrak  lahko poškoduje občutljive celice v pljučih.

Delovanje nosu

Človeški nos lahko zazna več kot trilijon (1018) vonjav. Voh pri človeku tako kot pri živalih pomaga pri iskanju hrane, izogibanju nevarnosti in iskanju primernega partnerja. Če hrana dobro diši, telo dobi signal, da je užitna. Po drugi strani pa vonj po gnitju opozarja, naj take hrane ne zaužijemo. Prav tako nas lahko posvari pred nevarnostmi in nam s tem omogoči pravočasen umik na varno. Podobno kot živalim nam nos lahko pomaga pri izbiri partnerja. Telesni vonj vpliva na spolno privlačnost in na izbiro popolnega partnerja morda vpliva še bolj kot videz. 

Delovanje nosnih votlin

Nos in obnosne votline pa so pomembne tudi za barvo našega glasu. Različne bolezni nosu lahko vplivajo na resonanco. Pretok zraka, ki potuje skozi nos, vpliva na zven glasu, zato je vaš glas drugačen, ko ste prehlajeni. 

Naročite se na pregled ušes in testiranje sluha.

Pri nas lahko poleg klasičnih testiranj sluha, opravimo tudi akustično meritev sluhovoda.

Težave z nosom

Veliko ljudi ima težave z zamašenim nosom, izcedkom iz nosu ali  s suho nosno sluznico. Na začetku si lahko pomagate sami s pravilno higieno nosu.  Pomembno je večkrat dnevno čiščenje nosu s fiziološko raztopino, še bolje s pršili na bazi morske vode (Tonimer, Sterimar, Aquamaris). Potrebno je pravilno izsekavanje nosu. Za dlje trajajoče težave (dva do tri tedne) je potreben pregled pri specialistu otorinolaringologu. Ta opravi natančen pregled nosu, z izključitvijo morebitne patologije, pogosto pa je potrebna tudi napotitev k alergologu za izključitev morebitnih alergij. Pri izcedku iz nosu, na primer ob prehladu,  se svetuje spiranje nosu s hipertoničnimi raztopinami. Pri suhi nosni  sluznici pa se svetuje uporaba izotonične fiziološke raztopine v obliki pršila, kapljic ali mazanje z gelom, ki zadržuje vlago ter uporaba vlažilca. Težave z nosom se lahko povečajo, ko je vlažnost v zraku nizka, na primer v klimatiziranih ali ogrevanih prostorih, pogostejše pa so pri starejših ljudeh. V lekarni boste našli tako izdelke na osnovi hipertonične kot  izotonične raztopine. Obe sta primerni za lajšanje težav z nosom in njegovo higieno, vendar pa je med njima razlika. Hipertonična raztopina je bolj primerna za uporabo neposredno v času prehlada ali alergije, saj preko osmoznega efekta omogoča bolj učinkovito odstranjevanje odvečne tekočine iz sluznice ter tako lajša dihanje. Izotonična raztopina (fiziološka raztopina) pa je po drugi strani zaradi svoje koncentracije soli (ta odgovarja telesni) bolj primerna za dolgotrajnejšo uporabo, torej tudi za vsakodnevno higieno, in pri otrocih.