Sluh je neprecenljiv čut, ki nam omogoča komuniciranje z okolico, uživanje v glasbi in ohranjanje kakovosti življenja. Izguba sluha se v večini primerov zgodi postopoma zaradi različnih dejavnikov kot so genske predispozicije ter izpostavljenost hrupu in drugim negativnim zunanjim vplivom, ki delujejo na naša ušesa.

TRIATLON IN ZAŠČITA SLUHA

Pri športnih in ostalih dejavnostih na prostem je bistveno, da dajemo prednost svoji varnosti in dobremu počutju. Eden od vidikov našega zdravja, ki pri tem pogosto ostane spregledan, je zaščita sluha. To vključuje ukrepe za zaščito naših ušes pred morebitnimi škodljivimi vplivi.  Ker imamo v svojih vrstah triatlonca, se bomo v tem zapisu osredotočili samo na plavanje in kolesarjenje. Če ste plavalec ali kolesar, lahko izpostavljenost vodi in vetru negativno vpliva na vaša ušesa, če niso pravilno zaščitena. 

Plavanje je priljubljen šport, ki ponuja številne koristi, kot so izboljšanje kardio respiratorne kondicije in mišičnega tonusa. Medtem ko uživate v vodi, bi morali plavalci biti pozorni na tveganje za razvoj stanj, znanih kot surferjevo in plavalčevo uho. 

Deskarjevo uho

Deskarjevo uho (1) ali surfers ear (v medicinskem smislu tudi znano kot eksostoza) je dodatna kost, ki se tvori kot izrastek v sluhovodu. Vzrok zanj je izpostavljenost hladni vodi in vetru, še posebej kombinacija obeh, saj veter ustvarja mraz, ko so vaša ušesa mokra. Rast dodatne kosti, velja za obrambni mehanizem telesa, ki ščiti bobnič. Težava je v tem, da eksoztoza ne izgine, temveč nadaljuje svojo rast. Ker so deskarji pogosteje izpostavljeni vetrovnim in mokrim pogojem, je med njimi to stanje pogostejše, od tod tudi ime. Hitrost rasti kosti se povečuje pri nižjih temperaturah in pogostejši izpostavljenosti, vendar se stopnja poslabšanja razlikuje od osebe do osebe.

Plavalčevo uho

Plavalčevo uho (2) (znano kot vnetje zunanjega ušesa, oz. sluhovoda – otitis externa) je boleče stanje, pri katerem se vname koža v sluhovodu. Običajno se pojavi, zaradi zastajanja vode v zunanjem ušesu. To je pogosta težava med plavalci in ljubitelji vodnih aktivnosti. Tveganju za plavalčevo uho so izpostavljeni tudi tisti, ki niso popolnoma potopljeni v vodo, ker lahko že majhna količina vode v ušesu ustvari idealno okolje za razmnoževanje bakterij, kar povzroči vnetje, draženje in okužbo. Do tega pride, ker se lahko bakterije, ki so običajno prisotne v sluhovodu, zaradi vode, ki obtiči v ušesu, prebijajo pod površino kože in povzročijo vnetje.

Kolesarjenje je odlična dejavnost, tako za intenzivno športno treniranje kot za uživanje v naravi in panoramskih razgledih. Poleg vsega dobrega je za kolesarje glavna skrb v zvezi z zaščito sluha izpostavljenost vetru in hrupu. Kolesarji se pogosto srečujejo z zračnim uporom, ki lahko povzroči povečano raven hrupa, kar lahko škoduje njihovim ušesom. Kolesarjenje lahko izpostavi kolesarje hrupu nad varno mejo, kar lahko povzroči dolgoročno škodo njihovemu sluhu. 

Naročite se na pregled ušes in testiranje sluha.

Pri nas lahko poleg klasičnih testiranj sluha, opravimo tudi akustično meritev sluhovoda.

Vpliv zunanih dejavnikov na sluh

Morda bi si mislili, da je izguba sluha zaradi hrupa rezervirana za ljudi, ki pogosto obiskujejo glasne koncerte ali delajo v okoljih s prekomernim hrupom. V resnici pa lahko ponavljajoča izpostavljenost kateremukoli hrupu nad 85 decibelov (dB) povzroči izgubo sluha zaradi hrupa. To je približna glasnost mestnega prometa.

Enako glasnost hrupa vetra doseže kolesar, ki kolesari s hitrostjo 24 km/h, kar je povprečna hitrost kolesarja na ravnem terenu. V študiji iz leta 2017 (3), so želeli ugotoviti, ali lahko ravni hrupa vetra, ki jih doživijo kolesarji, prispevajo k izgubi sluha zaradi hrupa. Uporabili so industrijski vetrovni tunel, da so simulirali različne hitrosti, ki jih lahko doseže kolesar, in namestili mikrofone blizu ušes kolesarja, da so merili zvok. 

Ugotovili so, da se hrup vetra povečuje s hitrostjo in se giblje od 84,9 dB pri 16 km/h do visokih 120,3 dB pri 97 km/h, kar je hitrost profesionalnega kolesarja pri spustu po hribu.

Čeprav večina kolesarjev ne doseže najvišjih hitrosti pa lahko povprečen kolesar enostavno doseže hitrosti, pri katerih je hrup vetra na potencialno škodljivi ravni.

Na srečo se za ohranjanje zdravih ušes plavanju, ostalim vodnim športom in kolesarjenju ni treba odpovedati. Vendar pa bi morali razmisliti o uporabi zaščite za ušesa ali drugih sredstvih za zaščito sluha, ki lahko preprečijo poškodbe ušes med temi športnimi dejavnostmi, ne da bi ogrozili sposobnost slišanja pomembnih zvokov, kot je recimo promet v bližini.

Viri:

  1. Wang MC, Liu CY, Shiao AS, Wang T. Ear problems in swimmers. J Chin Med Assoc. 2005 Aug;68(8):347-52. doi: 10.1016/S1726-4901(09)70174-1. PMID: 16138712.
  2. Landefeld K, Bart RM, Lau H, Cooper JS. Surfer’s Ear. 2023 Apr 30. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan–. PMID: 30521295.
  3. Seidman MD, Wertz AG, Smith MM, Jacob S, Ahsan SF. Evaluation of Noise Exposure Secondary to Wind Noise in Cyclists. Otolaryngol Head Neck Surg. 2017 Nov;157(5):848-852. doi: 10.1177/0194599817715250. Epub 2017 Jul 25. PMID: 28742424.