Vloga slušnega akustika pri uporabniški izkušnji s slušnimi aparati

Izguba sluha lahko za naglušnega pomeni manj stikov z ljudmi, težje razumevanje bližnjih, konec uživanja v glasbi, nič več gledališča ali cerkve, itd. To vodi v slabšo socializacijo in lahko privede tudi do umikanja naglušnega v svoj svet.

Slušni aparat naglušnega vrne v svet slišečih, v svet kjer lahko ponovno uživa v družbi, glasbi in zvokih narave. Za kvaliteten sluh s slušnim aparatom sta potrebna dva dejavnika, ki sta ključna za dober rezultat. To je kvaliteten slušni aparat, ki zadošča vsem željam in potrebam naglušnega glede na njegov življenjski slog ter slušni akustik, ki zna ta aparat dobro nastaviti.

Kdo je slušni akustik?

Slušni akustik je strokovnjak za nastavitve slušnih aparatov. Ukvarja se s svetovanjem glede izbire slušnih aparatov glede na izgubo sluha, prilagajanjem izbranih slušnih aparatov glede na izgubo sluha uporabnika in kasnejšo podporo pri uporabi in vzdrževanju slušnih aparatov. Nekateri slušni akustiki so usposobljenih tudi za opravljanje testov sluha.

Pogosto sodeluje tudi s pacienti, ki imajo težave z ravnotežjem, šumenjem v ušesih ali drugimi povezanimi težavami. Slušni akustik igra pomembno vlogo pri izboljšanju kakovosti življenja ljudi z okvarjenim sluhom in omogočanju boljše komunikacije.Če imate težave s sluhom, je priporočljivo, da se najprej posvetujete z ORL specialistom, ki vam lahko pomaga ugotoviti vzrok težav, slušni akustik pa vam bo po tem predlagal ustrezne rešitve.

Naročite se na ORL pregled

Pri nas imamo na voljo najsodobnejše diagnostične preiskave za sluh in ravnotežje, zato lahko vse opravite pod eno streho že ob prvem obisku.

Tehnični aspekti slušnih aparatov

Sodobni slušni aparati niso več samo ojačevalec zvoka na različnih frekvencah. Vsebujejo namreč različne sodobne tehnične komponente, ki omogočajo boljše prilagajanje zvoka posameznikovim potrebam. Ključne tehnične komponente so:

  • Mikrofon, ki zaznava zvočne signale iz okolja in jih pretvarja v električne signale.
  • Procesor z ojačevalnikom obdeluje električne signale iz mikrofona. Ta komponenta omogoča različne digitalne obdelave zvoka, kot so filtriranje hrupa, prilagajanje tonalnosti, kompresija zvoka itd. Ojačevalnik pa poveča jakost obdelanega zvoka, tako da je primeren za uporabo v ušesu.
  • Slušalka pretvarja električne signale v zvočne valove, ki jih posameznik sliši.
  • Slušni aparati so opremljeni z majhno baterijo, ki napaja električne komponente. Baterije so lahko standardne ali polnilne. Z razvojem baterij, so polnilni slušni aparati vedno bolj v trendu, saj baterija z enim polnjenjem zdrži že med 25 in 30 ur.
  • Gumbi, stikala ali druge nadzorne komponente omogočajo uporabniku prilagajanje glasnosti, preklapljanje na različne programe in izvajanje drugih funkcij.
  • Večina sodobni slušnih aparatov omogoča povezovanje s pametnimi napravami prek Bluetootha ali druge brezžične tehnologije.
  • Telefonska tuljava omogoča povezavo s sistemom z induktivno zanko. To je uporabno pri telefoniranju in v drugih situacijah, kjer je vgrajena induktivna zanka (gledališča, cerkve,…). Telefonska tuljavica je v večini vgrajena v večje slušne aparate.
  • Ohišje slušnega aparata vsebuje in varuje vse zgoraj naštete komponente. Ohišje je običajno izdelano iz materialov, ki so trpežni, lahki in udobni za nošenje.

Tehnične komponente slušnih aparatov se z napredkom tehnologije nenehno izboljšujejo, kar omogoča boljše prilagajanje posameznikovim potrebam in zagotavlja boljšo izkušnjo.

Prilagajanje slušnih aparatov

Proces nastavitve slušnih aparatov se prične, ko slušni akustik prejme avdiogram – to je izvid meritve sluha. Na podlagi rezultatov meritve sluha ter potreb in želja naglušnega, se s slušnim akustikom dogovori glede oblike in kvalitete slušnega aparata. Ker različne izgube sluha zahtevajo različne oblike slušnih aparatov priporočamo, da glede izbire oblike slušnega aparata zaupate slušnemu akustiku. Skupaj boste našli najboljšo rešitev, ki bo tehnično in vizualno ustrezala.

Današnji slušni aparati imajo veliko možnosti za nastavitve, zato je zelo pomembno, da uporabnik slušnemu akustiku zaupa čim več informacij glede svojih izkušenj z nošenjem slušnega aparata.

Dober slušni akustik bo znal te pripombe, s svojim znanjem in izkušnjami prenesti  v slušni aparat. Sodobni slušni aparati imajo ogromno možnosti za nastavitve zato je zelo pomembno, da si slušni akustik vzame čas, ker lahko s svojo zavzetostjo in znanjem bistveno vpliva na kvaliteto življenja naglušnega.

Res je, da se morajo naglušni na nove nastavitve vedno znova navajati, ampak ob dobri nastavitvi slušnih aparatov in rednemu nošenju le teh, to obdobje ne bi smelo biti dolgo.

 

slušni akustik

 

Inovacije in tehnološki napredek

Na področju slušnih aparatov so se v zadnjih letih pojavile različne inovacije, ki izboljšujejo zmogljivosti in uporabniško izkušnjo. Nekatere od teh inovacij so:

  • Napredne tehnologije obdelave zvoka: Razvoj močnejših in boljših čipov omogoča boljšo obdelavo zvoka, kar pripomore k jasnemu in naravnemu zvoku ter boljši prepoznavi govora v hrupnih okoljih.
  • Povezljivost in brezžične funkcije: Večina sodobnih slušnih aparatov omogoča povezovanje z drugimi napravami prek brezžične tehnologije Bluetooth. To omogoča boljšo integracijo z mobilnimi telefoni, televizorji in drugimi napravami.
  • Napredni algoritmi za prepoznavo govora in okolja: Slušni aparati se zdaj osredotočajo na izboljšanje prepoznavanja in razumevanja govora v različnih okoljih. Boljši modeli slušnih aparatov uporabljajo tudi umetno inteligenco za prilagajanje nastavitev glede na okoliščine v katerih se uporabnik nahaja.
  • Boljša estetika in udobje: Proizvajalci slušnih aparatov veliko pozornosti namenjajo tudi izboljšanju estetike in udobja. Slušni aparati postajajo vedno manjši, diskretni in bolj udobni za nošenje.
  • Napredne baterijske tehnologije: Razvoj bolj učinkovitih baterijskih tehnologij omogoča daljšo življenjsko dobo baterije in hitrejše polnjenje.
  • Aplikacije za pametne telefone: Večina sodobnih slušnih aparatov ima pripadajoče mobilne aplikacije, ki omogočajo uporabnikom prilagajanje nastavitev, sledenje statistike in celo daljinski nadzor nad slušnimi aparati prek pametnega telefona.
slušni akustik

 

Poleg razvoja slušnih aparatov pa se dodatno razvija in nadgrajuje tudi meritev sluha. Tako lahko s slušalkami takoj po meritvi sluha izmerimo tudi zaznavanje zvokov v hrupnem okolju (ACT) in tako slušnemu akustiku olajšamo nastavitev slušnih aparatov. Dva naglušna z enako izgubo sluha lahko v hrupnem okolju povsem drugače dojemata zvoke in hrup, zato je ta meritev lahko dobra oporna točka kako nastaviti slušne aparate za poslušanje v hrupnem okolju (koliko okolice »izklopiti« oz. je pustiti »odprte«).

Z akustično meritvijo sluhovoda (REM) lahko izmerimo kakšni so dejanski zvočni učinki slušnih aparatov tik ob bobniču in kakšni bi morali biti. Ker so sluhovodi različnih oblik in ker samo testiranje tesnjenja ušesnih vložkov ne upošteva tudi oblike sluhovoda, je to odličen korak naprej pri zagotavljanju še bolj prilagojenih nastavitev. 

Obe novi meritvi (ACT in REM) bomo pri nas ob nakupu slušnega aparata Danavox opravili brezplačno.

Vse zgoraj naštete rešitve oz. inovacije so osredotočene na uporabnika. Vsi si želimo, da bi naglušni slišali zvok, ki je čim bolj podoben naravnemu zvoku. Z vsemi tehnološkimi napredki proizvajalci slušnih aparatov delajo na tem, da je izkušnja uporabnika boljša, tako glede dojemanja zvoka in razumevanja sogovornika, kot tudi z dodatnimi funkcijami ki slušni aparat naredijo neke vrste »multipraktik«. Hkrati pa vse te rešitve močno olajšajo delo tudi slušnim akustikom, ki lahko veliko lažje kvalitetno nastavijo slušni aparat.

Zaključek

Napredek pri kvaliteti obdelave zvoka slušnih aparatov je v zadnjem desetletju ogromen. S tem so največ pridobili naglušni, saj je kvaliteta zvoka in pomoč pri poslušanju, ki jo zagotavljajo sodobni slušni aparati velika. Z razvojem pa so tudi slušni akustiki dobili ogromno dodatnih možnosti za nastavitev slušnih aparatov in prilagajanje avtomatike, ki uporabnikom pomaga poslušati. 

Približno toliko kot je pomembna kvaliteta slušnega aparata, je pomembno tudi kdo ga nastavlja. Izposodil si bom misel naše specialistke – če je smučar slab, mu bodo vrhunske smuči smučanje še otežile, če je smučar odličen bo pa z lahkoto do konca izkoristil tudi najslabšo smučko. Podobno je v razmerju slušni akustik – slušni aparat.

Naročite se na ORL pregled

Pri nas imamo na voljo najsodobnejše diagnostične preiskave za sluh in ravnotežje, zato lahko vse opravite pod eno streho že ob prvem obisku.