Čiščenje ušes – kdaj, kako in zakaj je potrebno?

Ušesno maslo je nekaj povsem običajnega in je naravna zaščita ušesa. Ščiti kožo zunanjega sluhovoda, omogoča njegovo čiščenje in mazanje, hkrati pa deloma ščiti pred vdorom bakterij, gliv, žuželk in vode (1). 

Z izločanjem ušesnega masla se uho samo čisti. Ker so ušesa najbolj viden del sistema za sluh, marsikoga ušesno maslo na zunanjem ušesu zmoti in se loti čiščenja ušes, največkrat na napačen način. Najpogosteje se uporablja vatirane palčke, ki pa naredijo več škode kot koristi.

Iztok ušesnega masla v zunanjem ušesu, kljub izgledu ne pomeni nič slabega. Pomeni, da vaše uho proizvaja ušesno maslo, ki vas ščiti pred okužbami. Če ste mnenja, da ušesno maslo ovira vaš sluh, je najbolje, da se posvetujete z zdravnikom specialistom otorinolaringologom (ORL specialistom), sluh pa vam lahko preveri audiometrist. 

Običajno ušesa ne potrebujejo čiščenja

Ušesa običajno ne potrebujejo čiščenja, saj lahko s pogostim čiščenjem ušes naredimo več škode kot koristi. Bolj kot odstranjujemo ušesno maslo, več ga bo naše uho začelo proizvajati. Varno je, da očistite zunanje uho ali pa si pomagate s kapljicami za mehčanje ušesnega masla. Ker ušesno maslo čisti ušesa in jih ščiti pred okužbo, lahko samo pomanjkanje le-tega privede do večje dovzetnosti za okužbe in vnetja.

S pripomočki za čiščenje ušes, kot so vatirane palčke ali s prsti, lahko zanesemo bakterije v naše uho, obenem pa ušesno maslo še dodatno potisnemo globlje v uho, s tem se zamaši ušesni kanal in ustvari se ušesni čep, lahko pride tudi do draženja, srbenja, če pa paličice porinete zelo globoko, lahko celo poškodujete bobnič ali globje strukture in si poškodujete sluh.

Vloga ušesnega masla

Funkcije ušesnega masla so zelo pomembne  za zdravje naših ušes. S prekrivanjem notranjosti ušesnega kanala, ujame in preprečuje dostop nečistočam in mikrobom, s tem nas brani pred potencialnimi okužbami. Vaša ušesa imajo naraven mehanizem za odstranjevanje ušesnega masla.

Žvečenje in gibanje čeljusti pomaga potisniti staro ušesno maslo iz ušesnega kanala v ušesno odprtino, kjer se sčasoma posuši in izpade. Ta mehanizem omogoči našim ušesom, da morebitne mikrobe ali glive samostojno odvaja iz naših ušes.

Simptomi prekomerno nakopičenega masla

Čeprav ima ušesno maslo številne prednosti, pa lahko le-ta povzroči ušesne in slušne težave, če se ga nabere preveč. 

Med drugim lahko povzroči:

  • Občutek polnosti v ušesu.
  • Bolečina v ušesu (ušesna bolečina).
  • Slabši sluh.
  • Zvonjenje v ušesih (tinitus).
  • Srbenje v ušesih.
  • Izcedek ali vonj iz ušes.
  • Redko omotičnost.

Če se čezmerno nastalega ušesnega masla ne odstrani, lahko to povzroči poslabšanje simptomov, samo kopičenje masla tudi ovira pogled v vaše uho in s tem oteži samo diagnostiko.

Nekateri posamezniki imajo več ušesnega masla, zato je pri njih ključno, da ušesno maslo mehčajo s parafinskim oljem ali s pršili, ki so namenjeni za mehčanje ušesnega masla.

Kaj vpliva na količino ušesnega masla?

Na količino ušesnega masla vplivajo tudi nekatere bolezni, stranski učinki zdravil, prejšnje operacije ušes, pa tudi ponavljajoča se vnetja ušes, uporaba slušnih aparatov, pogosto nošenje ušesnih čepkov, ušesne dlake, kožne bolezni kot na primer ekcem, starost, fiziološke spremembe v ušesnem kanalu, ozek sluhovod, samo zaužitje tekočin in prehrana  ter genetika (suh cerumen, se rad prilepi na bobnič v plasteh in se težje odstrani),..

Zelo pomembna je tudi zaščita pred hrupom. Če ste v okolju, kjer je prisotna visoka raven hrupa (košenje trave, puhalnik listja, električno orodje,…), nosite zaščito za sluh. Na delovnem mestu je po zakonu obvezna uporaba zaščite za sluh, če delate v hrupnem okolju. Doma, ko uporabljate stereo naprave ali sistem za domači kino, bodite pozorni na jakost zvoka, pri uporabi slušalk pa jih večkrat snemite, da si ušesa odpočijejo. Ko hodite na koncerte ali na športne dogodke, nosite ušesne čepke.  Prav tako priporočamo da imate avtomobilske zvočne sisteme na razumni glasnosti, za varnost vaših ušes in drugih udeleženih v prometu.

Pri športih, kot so kolesarjenje, smučanje, rolanje nosite čelado, da se zaščitite pred poškodbo glave in ušes. Ko se potapljate uporabljajte pravilne podvodne tehnike, za uravnavanje tlaka v ušesih, po izhodu iz vode jih tudi primerno osušite, saj nabiranje vode v ušesih lahko privede do vnetij, pa tudi do glivične okužbe, kar posledično vpliva na nabiranje ušesnega masla, katerega pa je pri teh vnetij odstraniti težje, samo zdravljenje pa je posledično oteženo. Posebno pozornost namenite tudi vodi v kateri se potapljate ali kopate. Onesnaženost vode lahko z zanosom bakterij in gliv v ušesni kanal vpliva na sestavo ušesnega masla.

Med letom z letalom, večkrat pogoltnite ali zazehajte, da izenačujete pritisk v ušesih. Na to bodite predvsem pozorni, če imate težave z zgornjimi dihali, kot na primer v času prehlada ali okužbe sinusov. 

Ušesno maslo

Kako varno očistim ušesa?

Ušesa čistite previdno, ne čistite z vatiranimi palčkami in ne posegajte vanje z manjšimi in ostrimi predmeti, s tem lahko poškodujete ušesni kanal ali celo bobnič. Z nežno krpico čistite zunanje uho, po kopanju ali tuširanju pa čimbolj osušite ušesa. Če imate preluknjana ušesa in nosite uhane, le-te redno čistite.

Če nosite slušne aparate ali pa pogosto nosite ušesne čepke, posvetite nekaj pozornosti tudi čiščenju le-teh pred uporabo. Predvsem se obrnite na svojega slušnega akustika za navodila za čiščenje slušnih aparatov in na kaj morate biti pozorni pri nošnji.

Če se vam ušesa pogosto mašijo, si lahko pomagate s parafinskim oljem, ki ga kupite v lekarni ali trgovini z medicinskimi pripomočki. Na približno 14 dni si vkapate 1 do 2 kapljici v vsako uho.

Uležete se na bok, si vkapate kapljici v uho, potegnete za zunanje uho navzgor, da olje steče v notranjost ušesa. Tako počakate 15 minut. Nato se usedete, nagnete glavo k rami na tisti strani kjer ste vkapali parafinsko olje. Z nežno krpico očistite zunanje uho tekočine, ki se je izcedila iz ušesa. Ponovite še na drugi strani. Če vam vkapavanje parafinskega olja ne pomaga pri sprostitvi ušesnega masla iz ušesa, se obrnite na specialista otorinolaringologa za čiščenje ušes, ki bo vaše ušesno maslo posesal z ušesnim aspiratorjem ali pa spral uho z vodo. Večer pred obiskom specialista si lahko vkapate parafinsko olje v uho, saj lahko le-ta omoči lažjo odstranitev ušesnega masla ali čepa iz ušesa.

V lekarnah in trgovinah z medicinskimi pripomočki je možno kupiti tudi brizge za izpiranje ušes z vodo. Po predhodni uporabi parafinskega olja ali pršila za mehčanje ušesnega masla, lahko s to brizgo nežno izpirate ušesa. 

Pred spiranjem z vodo je morate biti prepričani, da nimate vnetja ušesa ali luknjice na bobniču. Pri tem postopku bodite previdni, da ne poškodujete sluhovoda ali bobniča, predvsem je pomembna temperatura vode, saj le-ta ne sme biti premrzla ali prevroča, ker lahko sprožite vrtoglavico.

Če občutite bolečino, opazite da je izcedek nenormalne barve, vam prične šumeti v ušesu, imate omotico takoj prekinite s postopkom in se posvetujte z ORL specialistom.

    Uporaba vatiranih palčk in ušesnih sveč

    Uporaba vatiranih palčk in ušesnih sveč je odsvetovana. S palčkami lahko ušesno maslo potisnete še globlje v uho, do bobniča ali pa ga z njimi celo poškodujete. S tem, ko uporabljate vatirane palčke tudi razdražite sluhovod in ta posledično v obrambo prične proizvajati še več ušesnega masla, kar pripelje v začaran krog prekomernega nabiranja ušesnega masla.

    Z uporabo ušesnih svečk lahko pride do opeklin zunanjega ušesa in ušesnega kanala, v najslabšem primeru pa lahko pride do raztrganja bobniča.

    Kdaj k ORL specialistu?

    Če se pojavi bolečina v ušesih, srbenje, šumenje v ušesih, omotica, izguba sluha ali občutek polnosti v ušesih, se posvetujte z zdravnikom ali poiščite pomoč ORL specialista. Če dobite vročino, če je bolečina v ušesu močna in ne popušča, če je izcedek iz ušes nenormalne barve in ima neprijeten vonj, obiščite zdravnika takoj.

    Z obiskom pri ORL specialistu lahko pridete do pravilne diagnoze in pravilnega zdravljenja. Zdravljenje bakterijske ali glivične okužbe je različno. Zato je pravilna diagnoza in prava predpisana terapija ključnega pomena. Določena stanja, ki se ne zdravijo lahko pripeljejo do dolgotrajnih poškodb bobniča in organov za bobničem, kar na dolgi rok lahko pripelje do kroničnih težav s sluhom in ravnotežjem. 

    Naročite se na pregled ušes in testiranje sluha.

    Pri nas lahko poleg klasičnih testiranj sluha, opravimo tudi akustično meritev sluhovoda.

    Varno in previdno čiščenje za dolgotrajen sluh in zdravje vaših ušes

    Z varnim in previdnim čiščenjem ušes boste vzdrževali čista in zdrava ušesa. Če je potrebno večkrat obiskati ORL specialista za čiščenje ušes, se z njim pogovorite o možnostih čiščenja ušes doma. Nikakor ne posegajte v notranjost ušesa z vatiranimi palčkami ali z majhnimi, ostrimi predmeti. Posvetujte se tudi, s kakšnimi ukrepi bi kopičenje ušesnega masla lahko vsaj nekoliko omejili.

    Če opazite, da so težave vztrajne in se ponavljajo, se obrnite na specialista, ker lahko s svojimi posegi v uho težave povečate, lahko povečate možnosti zanosa bakterij in gliv v uho, vsa ta stanja, brez daljše zdravstvene oskrbe vplivajo na stanje vaših ušes in sluha.

    VIRI:

    1. Earwax. Wayback Machine at the American Hearing Research Foundation. Chicago, Illinois 2009. 2-25
    2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14428-ear-wax-buildup–blockage
    3. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/13076-ear-care-tips
    4. https://medlineplus.gov/ency/article/000979.htm