Cmok v grlu: pogosti vzroki in rešitve

Občutek cmoka v grlu je pogost simptom, ki privede pacienta do zdravnika.  S tujko rečemo občutku cmoka globus pharyngeus.

Globus pharyngeus, globus hystericus ali globus senzacija je vztrajen, a neboleč občutek cmoka, ovire v grlu ob na primer požiranju tablete, požiranju hrane ali v mirovanju, vendar prave ovire v žrelu oziroma grlu ni. Požiranje običajno poteka normalno, zato ne gre za pravi primer disfagije (težav s požiranjem), vendar lahko ta simptom postane zelo moteč. Ta težava je pogosta in jo vsaj enkrat v življenju doživi 22–45 % ljudi.

Vzroki za nastanek

Vzroki za občutek cmoka v žrelu ali grlu so lahko zelo lahko različni :

  • Tujek v žrelu ali grlu
  • Lahko gre za vnetje žrela, tudi angino
  • Vnetje grla, pri katerem je lahko pridružena hripavost,
  • Gastroezofagealna refluksna bolezen – zgaga
  • Muskularna napetost: Nepravilno sproščanje mišic grla lahko povzroči občutek napetosti, ki ga pogosto občutimo kot cmok.
  • Postnazalno kapljanje: Preveč sluzi iz nosu in sinusov lahko zaradi povečane občutljivosti v grlu povzroči občutek cmoka.
  • Vzrok so lahko bolezni ščitnice, na primer povečanje – golša
  • Zelo redko tumorji žrela, grla ali ščitnice,
  • Psihološki vzroki (depresija, panika, tesnobnostna stanja)

Povezava med zgago in cmokom v grlu

Gastroezofagealna refluksna bolezen je v sodobne svetu, kjer je redno prehranjevanje pogosto na stranskem tiru zelo pogosta. Zgaga je neprijeten občutek, ki se pojavi, ko se želodčna kislina vrača iz želodca v požiralnik, lahko tudi v žrelo in grlo.

Količina želodčne kisline, ki zateka v požiralnik je lahko prevelika ali pa so varovalni mehanizmi prešibki, posledica je kisel okus ali pekoča bolečina za prsnico, lahko kisel okus v žrelu ali grlu, lahko se pojavi tudi občutek draženja v žrelu in grlu, občutek cmoka, celo hripavost. Zatekanje želodčne kislini iz želodca proti spodnjemu delu žrela in grla je eden od najpogostejših vzrokov za občutek cmoka v žrelu ali grlu.

Zgago pogosto jo sproži določena hrana in pijača (mastna hrana, čokolada, začinjena hrana, citrusna ali kisla hrana, meta, gazirane pijače, kofein,…). Na zvečano izločanje želodčne kisline lahko vpliva kajenje (tudi pasivno kajenje in žvečilni tobak). Stres na delovnem mestu ali v zasebnem življenju ter prehitro prehranjevanje.

pregled cmoka v grlu

Vzrok za povečano zgago je lahko debelost (dodatna trebušna maščoba lahko vpliva na pritisk na želodec, zaradi česar se kislina dvigne v požiralnik), zvišan intraabdominalni tlak (npr. v nosečnosti, pri kroničnem zaprtju). Ali želodčna kila pri kateri se možnost refluksa poveča. Tesna oblačila predvsem v pasu ravno tako povečajo tlak v trebuhu in tako pospešijo prehod želodčne vsebine v požiralnik.

Kako izgleda občutek cmoka v grlu?

Tujki v žrelu in grlu so precej redki, pogostejši so pri otrocih, ki lahko nehote pogoltnejo večji kos hrane ali različne predmete (npr. igrače). V primeru tujka v grlu govorimo o urgentnem stanju, saj so običajno prisotne težave z dihanjem, potrebno je takojšnje ukrepanje, čimprejšnji pregled pri specialistu otorinolaringologu najbolje v bolnišnici, kjer lahko tujek v splošni anesteziji tudi odstranijo.

V primeru tujka v žrelu je poleg občutka cmoka običajno prisotna tudi bolečina, ob dlje trajajočih težavah se pogosto pojavi tudi povišana telesna temperatura. Vsekakor je potreben pregled pri specialistu.

Ob vnetjih žrela ali grla, predvsem če gre za kronična stanja se lahko pojavi občutek cmoka v žrelu oziroma grlu. Pri dlje kot 14 dni trajajočih težavah je smiselno opraviti pregled pri zdravniku specialistu otorinolaringologu, ki bo opravil natančen pregled žrela in grla in tako izključil morebitno resnejšo patologijo.

Naročite se na ORL pregled

Pri nas imamo na voljo najsodobnejše diagnostične preiskave za sluh in ravnotežje, zato lahko vse opravite pod eno streho že ob prvem obisku.

Napeta vratna muskulatura je pogosto pogojena z nepravilno držo, dodatno lahko napetosti v vratni hrbtenici povzročijo bolezni in poškodbe vratne hrbtenice. Osteofiti vratnih vretenc lahko segajo v žrelo zadaj in se kažejo kot bula na zadnji steni žrela, ki tudi lahko povzroči občutek cmoka.

Bolezni ščitnice, predvsem golšavost oziroma povečana ščitnica lahko povzroči občutek pritiska na grlo, včasih tudi občutek cmoka v žrelu. Potreben je pregled pri tireologu za oceno ščitničnih hormonov. Predlaga se tudi slikovna diagnostika najprej ultrazvok vratu

Obstaja pa prav tako nekaj povezav med psihološkimi stanji in občutkom cmoka v grlu. Psihološke stiske, kot so stres, depresija in tesnoba so povezane z višjimi stopnjami občutka cmoka v grlu. Tudi določene psihiatrične bolezni so povezane z občutkom cmoka v žrelu, grlu tudi občutkom stiskanja vratu.

Povečano je poročanje o stresnih življenjskih dogodkih pred razvojem simptomov,  raziskave kažejo, da kar 96 % bolnikov z globusnim občutkom poroča o poslabšanju simptomov v času čustvene napetosti. Vprašanja o simptomih globus pharyngeusa so vključena v diagnostične vprašalnike za somatizacijo, panične in generalizirane anksiozne motnje.

Zdravljenje cmoka v grlu

Zdravljenje občutka cmoka se osredotoča na odpravljanje osnovnih vzrokov:

Medicinsko zdravljenje: Pri vnetnih stanjih ali boleznih ščitnice lahko ustrezno medikamentozno zdravljenje pomaga odpraviti občutek cmoka. 

Muskularna terapija: Tehnike sproščanja in vaje lahko pomagajo zmanjšati napetost mišic v vratu.

Uravnavanje refluksa: Spremembe v prehrani, zdravila in spremembe življenjskega sloga lahko pomagajo pri obvladovanju simptomov zgage

Zdravljenje postnazalnega kapljanja: Obravnava težav s sinusi in alergijami lahko zmanjša nastajanje sluzi in ublaži občutek grudic

Čustvena podpora: Svetovanje, terapija in strategije za obvladovanje stresa so lahko koristni za tiste, pri katerih je občutek cmoka povezan s čustvenimi dejavniki

Kdaj obiskati zdravnika?

Čeprav občutek cmok običajno ni nevaren, se je pomembno posvetovati z zdravnikom, če občutek vztraja ali ga spremljajo drugi simptomi, kot so težave pri požiranju, hripavost, bolečina kar lahko kaže na resnejše stanje.

Naročite se na ORL pregled

Pri nas imamo na voljo najsodobnejše diagnostične preiskave za sluh in ravnotežje, zato lahko vse opravite pod eno streho že ob prvem obisku.

Preventiva

Preventivni ukrepi vključujejo obvladovanje stresa, uravnoteženo prehrano, ohranjanje hidracije in izogibanje znanim sprožilcem zgage. Tudi redni pregledi pri zdravniku lahko pomagajo pri zgodnjem odkrivanju in odpravljanju morebitnih težav.

Pri občutku cmoka v žrelu, predvsem, kadar je ta povezan z zgago svetujemo, da se 

1.Izogibate  naslednjih živil:

  • polnomastno mleko, mlečni izdelki (z največ 2% maščob), čokoladno mleko; 
  • ocvrta zelenjava, zelenjavne omake in paradižnik, kumarice;  
  • limone, pomaranče, grenivke, ananas; 
  • mlečni in mastni kruh; 
  • perutninska maščoba in koža, klobase, salame, slanina; 
  • vse živalske in rastlinske maščobe; 
  • čokolada, pepermint, na maščobi pripravljene sladice (krofi, miške…); 
  • alkohol, kava z ali brez kofeina, močan ruski ali zeleni čaj, gazirane pijače; 
  • kremne, goveje, piščančje, kisle juhe; 
  • začimbe kot so: feferoni, čili, curry, česen čebula, rdeča paprika, poper. 

2. Obroki naj bodo pogostejši in manj obilni, lahko prebavljivi, da se v želodcu ne zadržujejo dolgo, jejte počasi in dobro prežvečite.

3. Med jedjo ne uživajte večjih količin tekočine.

4. Večerjajte vsaj 2-3 ure pred spanjem, v kolikor so težave hujše, večerjo odsvetujemo.

5. Po obroku ni primerno počivati leže, raje ostanite pokonci.

6. Znižajte telesno težo, če je potrebno.

7. Izogibajte se tobaku in alkoholu, ker vzpodbujata tvorbo kisline.

8. Počivajte in spite z zvišanim zgornjim delom telesa za vsaj 15 cm.