Kaj je BPPV (benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica) in kako jo prepoznati?

BPPV ali benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica je eden najpogostejših vzrokov za vrtoglavico, povezanih z ušesom. Kot že ime pove je benigna, torej nenevarna, vendar kljub temu neprijetna težava.

Vrtoglavica se lahko sproži ob vsakodnevnih opravilih, tako da se ljudje začnejo izogibati določenim gibom, kar začne vplivati tudi na kakovost življenja. Nenadna vrtoglavica ob premikih glave predstavlja večje tveganje za padce in s tem tudi poškodbe. Zdravnik otorinolaringolog lahko diagnosticira BPPV s preprostim manevrom, običajno Dix – Hallpikejevim manevrom in v primeru pozitivnega testa napravi terapevtski repozicijski manever. 


Kaj je BPPV?

Za BPPV so značilni napadi vrtoglavice, ki jo sprožijo točno določeni položaji glave oziroma telesa. Vrtoglavica je kratkotrajna, praviloma traja manj kot 1 minuto in se pojavlja ob hitrih premikih glave npr. ob zvračanju glave nazaj (ko pogledamo navzgor, ob obešanju zaves), ob uleganju ali ob obračanju v postelji z enega boka na drugega. Občutek vrtenja v prostoru izzveni, ko se poravnamo v nevtralni položaj. Ob napadu se lahko pojavi slabost ter občutek nestabilnosti, ki lahko vztraja dalj časa.

BPPV nastane, ko se otoliti (kristalčki) v notranjem ušesu premaknejo s svojega mesta in prosto plavajo v polkrožnem kanalčku ravnotežnega organa. Ob premikih glave, se kristalčki premaknejo in drugače vzdražijo ravnotežni organ, kot na neprizadeti strani.

Neskladje v dražljajih iz obeh ravnotežnih organov ter iz informacij oči, mišic in sklepov telesa povzroči občutek vrtoglavice. Najpogosteje se otoliti premaknejo v zadnji polkrožni kanalček, redkeje v stranskega ali sprednjega.

Premik kristalčkov se lahko zgodi zaradi starostne degeneracije ravnotežnega organa, včasih po močnem udarcu v glavo, po prebolelem vestibularnem nevronitisu, zaradi vibracij ob operativnih posegih glave in zob, lahko pa tudi po dolgotrajnem ležanju.

BPPV najpogosteje prizadene starejše ljudi (med 50 in 70 letom starosti), a se lahko pojavi pri vseh starostnih skupinah, nekoliko pogosteje pri ženskah.

Simptomi BPPV

  • Nenadna vrtoglavica (občutek vrtenja v prostoru), ki jo sproži točno določen gib glave ali telesa
  • Sama vrtoglavica je kratkotrajna, praviloma traja manj kot 1 minuto, medtem ko občutek nestabilnost lahko vztraja še dalj časa
  • Ob tem se lahko pojavi slabost in bruhanje


Kako prepoznati BPPV?

V kolikor imate kratkotrajne vrtoglavice, ki jo sprožijo premiki glave, npr. zvračanje glave nazaj ali obračanje v postelji, je smiselno, da obiščete zdravnika otorinolaringologa. Ta bo opravil potrebne preiskave, ob sumu na BPPV pa vam bo s preprostim diagnostičnim manevrom lahko potrdil ali ovrgel BPPV. Pri tem manevru vas zdravnik na hitro poleže iz sedečega v ležeči položaj, glava je zvrnjena vstran in nazaj. V primeru pozitivnega testa, se pojavi specifičen nistagmus (hitri nehoteni gibi zrkel) in vrtoglavica. 

Za razliko od drugih perifernih vrtoglavic, je vrtoglavica pri BPPV kratkotrajna. Ob napadu ni pridruženega poslabšanja sluha, šumenja v ušesih ali nevroloških izpadov.

vrtoglavica vzroki simptomi zdravljenje

Položajne vrtoglavice so lahko tudi centralne etiologije, torej nevrološke, ali cervikogene, povezane z okvaro vratne hrbtenice. V primeru suma na le te je potrebno opravite še dodatne preglede in preiskave, običajno slikovno diagnostiko.



Zdravljenje in lajšanje simptomov

V primeru pozitivnega testa zdravnik otorinolaringolog nato napravi terapevtski repozicijski manever (npr, Epleyev, Semontov, barbeque manever). Pri tem se s posebnimi obrati glave in telesa poskusijo otoliti postaviti nazaj na pravo mesto.


Po repozicijskem manevru lahko še nekaj dni čutite nestabilnost ali rahlo vrtoglavico, ki pa bi v primeru uspešnega manevra v tednu dni morala izzveneti. Svetuje se, da spite z nekoliko dvignjenim vzglavjem, se izogibate sunkovitim gibom glave ali spanju na prizadeti strani.

Naročite se na ORL pregled

Pri nas imamo na voljo najsodobnejše diagnostične preiskave za sluh in ravnotežje, zato lahko vse opravite pod eno streho že ob prvem obisku.

Včasih je potrebno manever večkrat ponoviti, lahko se tudi zgodi, da otoliti zaidejo v drug kanalček in je potreben drugačen repozicijski manever. V kolikor simptomi kljub repoziciji dalj časa vztrajajo, se svetuje izključitev drugih vzrokov položajne vrtoglavice (MR vratne hrbtenice, MR glave, pregled pri nevrologu). Otoliti se lahko tudi spontano resorbirajo.

Preprečevanje in dolgoročno obvladovanje


Pomembno je, da vzdržujemo zdrav življenjski slog z uravnoteženo prehrano (zadosti vitamina D in kalcija), zadosti spanca ter zlasti z redno telesno dejavnostjo, ki pripomore k izboljšanju splošnega ravnotežja in zmanjšanju tveganja za vrtoglavico.

V kolikor opažate simptome BPPV, ne odlašajte z obiskom otorinolaringologa, saj vam lahko s preprostim manevrom pomaga k hitrejšemu izboljšanju težav in s tem vrnitvi v vsakdanje aktivnosti.